radziok18 Napisano Grudzień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2009 Witam posiadam skaner tak jak w temacie chcąc go użyć za pomoca gimpa xsane stwierdziło że nie ma urządzeń do skanowania, a więc trafilem na stronke http://www.richardmurri.com/projects/primascan/download skąd pobrałem "drivery" po wypakowaniu w pliku make wpisując "make" , "make install", "gcc -g -lusb primascan.c -o primascan" żadne te polecenie nie przyniosło efektu w pliku Readme jest następująca zawartość Primascan Colorado 2400u Scanner Driver ---------------------------------------- What does this driver support? - This colorado 2400u driver only supports one color mode and one black\white mode. - Color is scanned at 100 dpi. - Black\White mode is optimized for text scanning and OCR, and scans at 200 dpi. How is it installed? - As long as g++ is installed and configured with the libusb libraries, this should compile. - Go to the directory with primascan.c in it, type 'make' in the command prompt and press enter. How do I run the driver? - You can run the driver directly or by using the provided shell script. - Running from the shell script -> type './scanToGimp [text]' in the directory with the file 'scanToGimp' -> If you want a text optimized scan type text where [text] appears in the line. If you only want color, leave out [text] -> By default, the scan will open GIMP, the Gnu Image Manipulation Program with the new picture. If you would like that to default to another program simply open the 'scanToGimp' file, change 'gimp' to whatever other program you need, and save the file. In the future this will open with that other program. - Running directly: type './primaScan [text] > [filename].pnm' -> Replace [filename] with what you want for the name of the file. -> If you want a text scan instead of color, type 'text' where is says [text]. If you only want color, leave out [text] -> Open your new picture in whatever program you chose. (Hopefully it supports pnm) Why doesn't it work? - Well, there could be lots of reasons - You are probably trying to run it with insufficient permissions. See http://www.sane-project.org/README.linux Read the section "Information about USB scanners" to learn how to get the right setup. Nie wiem czy robie coś źle, czy dany skaner nie będzie współpracował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2009 No ale wypadałoby wkleić co się dzieje po wpisaniu make, bo przecież nikt tu nie jest jasnowidzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziok18 Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 no tak z pośpiechu zapomniałem w makefile po wpisaniu make wyskakuje to; make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `make'. Stop. tylko przy wpisaniu "gcc -g -lusb primascan.c -o primascan" wyskakuje to make: błędna opcja -- 'g' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Mało. Nie mogę teraz ściągnąć tego pliku, ale wydaje mi się, że w oknie terminala po wpisaniu make pokazuje się więcej niż jedna linia. Wklej wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziok18 Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Gdyby pokazywało się więcej to bym wkleił [root@radeklin radekkie]# mc make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `make'. Stop. [root@radeklin primascan]# ok nieważne poradziłem sobie... można w jakiś sposób ingerować w sterownik ? bo skanuje tylko w rozdzielczosći 100 Dpi, w sumie to wyglada tak że za pomocą teog kodu wywołuje sterownik i to co zeskanuje otwiera w gimpie a xsane dalej nic nie wykrywa #!/bin/sh var="./primascan $1" $var > /tmp/testImage.pnm gimp /tmp/testImage.pnm rm /tmp/testImage.pnm exit 0 Za każdym razem jak to wywoła zaczyna skanowanie w rozdzielczości 100 Dpi da rade to jakoś zmienić czy jest to zalezne od sterownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Mało. Nie mogę teraz ściągnąć tego pliku, ale wydaje mi się, że w oknie terminala po wpisaniu make pokazuje się więcej niż jedna linia. Wklej wszystko. @thof: ten błąd pokazuje, że nie ma poprostu pliku Makefile i jest tego błędu dokładnie jedna linijka. Gdyby wyjście wyło większe, to by plik istniał, więc tego błędu by na pewno nie było (-; @radziok18: oczywiście, jesteś w dobrym katalogu? W ogóle, z twojego postu wynikają jakieś jaja...: Jesteś w katalogu ./radekkie/ Odpalasz mc (Midnight Commander?!) Dostajesz błąd z programu make (co do cholery wspólnego ma mc i make?!) Nagle znajdujesz się w katalogu ./primascan/ Wyjaśnij ta dziwną okoliczność jak możesz... bo ja nic a nic nie rozumiem. Czary mary jakieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 ok nieważne poradziłem sobie... można w jakiś sposób ingerować w sterownik ?Skoro masz źródła to możesz z tym sterownikiem zrobić co tylko chcesz. Poza tym to sam wkleiłeś: - Color is scanned at 100 dpi. - Black\White mode is optimized for text scanning and OCR, and scans at 200 dpi. ten błąd pokazuje, że nie ma poprostu pliku Makefile i jest tego błędu dokładnie jedna linijka.No tak właśnie przypuszczałem, że pliku nie ma, ale coś mi się ubzdurało, że to ./configure i oczekiwałem na wyjściu "brak pliku". Czasami trochę zbyt automatycznie odpowiadam na posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziok18 Napisano Grudzień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Nie czary mary ani jaja po prostu za pomocą mc poruszam się miedzy folderami, tak mi wygodniej i plik make file znajdował się tam [radekkie@radeklin primascan]$ dir Makefile primascan primascan.c primascan.h README scanToGimp [radekkie@radeklin primascan]$ ale skoro ten plik wywołuje mi sterowniki (xsane nic nie znajduje) to nie przestawie go na tryb czarnobiały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi