Skocz do zawartości

Pulseaudio W Fedora12 - Jest Dźwięk Z Tylko Jednego Kanału Jednocześnie

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem dość irytujący. Niestety po wyrzuceniu PA z systemu znika mi całkowicie dźwięk, więc muszę się z tym potworkiem PulseAudio męczyć. Problem z tym, że mogę mieć dźwięk z jednego procesu jednocześnie. Jak uruchomię wcześniej komunikator internetowy to nie mam dźwięku w odtwarzaczu muzycznym czy przeglądarce (np. oglądając YouTube). Jak uruchomię przeglądarkę jako pierwszą to będę miał w niej dźwięk, ale już nie w komunikatorze czy odtwarzaczu muzyki. I tak ze wszystkim - dźwięk ma to, co uruchomione jako pierwsze, nic innego. Czy można przestawić Pulse tak, by był dźwięk z wielu źródeł jednocześnie?

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)

Jakaś integra to jest - nie wiem, czy dobra czy nie. Nie jestem 'maniakiem', który patrzy na taktowanie RAM lub jest audiofilem :D Jest zintegrowana na płycie to jest i jej używam :)

A jak ustawić na wszystko to wyjście? Nigdy nie bawiłem się w takie manewry, więc nie musiałem zgłębiać jeszcze tego problemu.

więc nie musiałem zgłębiać jeszcze tego problemu.
To masz okazję. Na razie to próbowałem coś zrobić i zepsułem PA, ale na alsie działa równocześnie flash i jakiś odtwarzacz. Dzisiaj nie ma czasu dochodzić, dlaczego tak się stało, ale jutro coś porobię i napiszę jakie rezultaty.

Bo PulseAudio umie tylko się psuć. Od roku z tym walczę i w każdej dystrybucji pierwsze co robię to wywalam to ustrojstwo. Dźwięk bez PA przywróciłem (wystarczyło podkręcić wszystko w alsamixer). Niestety nie mogę wydobyć dźwięków systemowych na Alsie - szkoda, podobały mi się :rolleyes: Ale o nich już pisałem.

Ok ja też przywróciłem. Poprawną konfigurację można rozpoznać po ekranie Sound Preferences, tzn. przy włączonej animacji flash i jakimś odtwarzaczu powinno wyglądać to tak http://wstaw.org/images/free/2009/12/03/af...16d110555f7.png . Poza tym ostatnio stawiałem fedorę na laptopie z identyczną kartą http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...st&p=134153 i tam na domyślnej konfiguracji nie było najmniejszego problemu z odtwarzaniem dźwięku z kilku źródeł (sprawdzałem). No i nie sztuką jest obejść problem, kiedy istnieje prawidłowe rozwiązanie. Po alsie nie ma co płakać, bo też była dosyć problematyczna. Chociaż na fedorze PA korzysta chyba z alsy, tak, że nic w przyrodzie nie ginie :)

Zauważyłem, że dźwięk czasem zacina się i działa na jednym kanale, a czasem puszcza z każdego z osobna, ale gdzieś wcina dźwięki systemowe :rolleyes: Także działa raz tak, raz tak :-) Przeinstalowałem po prostu PulseAudio i jakoś tam zaczęło to działać w sposób opisany przeze mnie. Szkoda tylko, że tak często znikają te dźwięki systemowe (spodobały mi się) :rolleyes: No ale nic - może w przyszłości będzie lepiej. Do tego czasu trzeba jakoś to przeboleć wszystko.