yeetii Napisano Grudzień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Witam mam telefon Samsung i600 z Windows mobile 6.0, chciałbym zsynchronizować go z moim komputerem najlepiej z bazą mysql. Góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2009 Windows Mobile wymaga środowiska ActiveSync lub Windows Mobility Center, a te z kolei wymagają Windows... WM pod Linuksem to kaszana, szanse na jako takie sprzężenie są dość marne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 potwierdzam sam mecze sie z samsungiem i900 od jakiegos roku i niestety jesli chce zrobic cos wiecej niz przegranie plikow do tel (mozliwosc wykrycia jako dysk przenosny), to musze podpinac telefon do komputera mej lubej (leci na windzie)... takze kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 A ktoś zna jakikolwiek telefon który dobrze współpracuje z komputerem z Linuksem na pokładzie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
an24 Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 Jedyny program jaki znam, który jakoś współpracuje z urządzeniami z Windows Mobile to synce-kpm. Nie mam wprawdzie telefonu, ale pocket pc z WM6 (Mio p560). Łączy się, pokazuje stan baterii, ilość użytej pamięci, programy, pozwala instalować programy .cab. Podobno ma on też opcje synchronizacji kalendarza czy kontaktów, ale tego nigdy nie używałam. Z terminala działają komendy typu pls (wyświetlanie), pcp (kopiiowanie plików). Uwaga: żeby programik się uruchomił powinien być też zainstalowany pakiet python-setuptools, którego zabraklo w zależnościach. Ponadto, na firewallu trzeba otworzyć port 990. Co do pytania Kowika: bardzo dobrze współpracuje z Fedorą telefon Sony Ericsson K660i (ale nie ma Windows Mobile). Działa fajnie z programem wammu (kontakty, kalendarz, wysyłanie sms). Ponadto, bezproblemowo działa jako modem - wystarczy połączyć kablem i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 mi brakuje (nokia i jej pc suite) pod linuxem kopii zapasowej danych na telefonie, wgrywanie nowego firmware (aka "update softu") no i synchronizacja z kalendarzem w komputerze i pakiet wammu tego mi nie oferuje Już nie wspominając, że nie działą z nokia e51 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
an24 Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 mi brakuje (nokia i jej pc suite) pod linuxem kopii zapasowej danych na telefonie, wgrywanie nowego firmware (aka "update softu") no i synchronizacja z kalendarzem w komputerze i pakiet wammu tego mi nie oferuje Już nie wspominając, że nie działą z nokia e51 Szczerze wątpię, czy istnieje telefon, którego wszystkie funkcje są obsługiwane przez linuksa. Żeby tak było, chyba producent musiałby potraktować linuksa bardziej serio. Albo, gdyby użytkownik mógł w telefonie zainstalować linuksa jako system operacyjny (może za parę lat). Miejmy nadzieję, że się mylę -ciekawa jestem jaka jest naprawdę odpowiedź na Twoje pytanie. Póki co, mimo że w ciągu ostatnich lat linuks się mocno rozwinął, ciągle nie widzę szansy, żeby w najbliższej przyszłości móc wykasować Windows z komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 Szczerze wątpię, czy istnieje telefon, którego wszystkie funkcje są obsługiwane przez linuksa.A Android, OpenMoko czy Maemo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
an24 Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 A Android, OpenMoko czy Maemo? No tak. Cieszę się, że się mylę. Zwłaszcza maemo wygląda ciekawie. Jeszcze, żeby te zabawki trochę staniały..... A jak to jest w praktyce? Bo zaglądam na stronę Nokii, a tam np. dla N900 z systemem maemo do synchronizacji z komputerem proponują pc suite dla ...... windows. A słowem się nie zająkną o odpowiedniku linuksowym...... Jakie macie doświadczenia z tymi telefonami? Co daje się zrobić, a czego nie? I czy daje się prosto przeportować zwykłe aplikacje? Wrzuciłam parę pytań do googla i moje wrażenie jest takie, że chyba nie wszystko wygląda różowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Grudzień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2009 No tak. Cieszę się, że się mylę. Zwłaszcza maemo wygląda ciekawie. Jeszcze, żeby te zabawki trochę staniały..... A jak to jest w praktyce? Bo zaglądam na stronę Nokii, a tam np. dla N900 z systemem maemo do synchronizacji z komputerem proponują pc suite dla ...... windows. A słowem się nie zająkną o odpowiedniku linuksowym...... Jakie macie doświadczenia z tymi telefonami? Co daje się zrobić, a czego nie? I czy daje się prosto przeportować zwykłe aplikacje? Wrzuciłam parę pytań do googla i moje wrażenie jest takie, że chyba nie wszystko wygląda różowo. Kolega zawzięty linuksowieć (Gentoo ) używa openmoko, jak będę w domu to podpytam go Ktoś próbował z sukcesem odpalić nokia pc suite na linuksie ? (winehq nie ma dobrych wieści) Ciekawe, że nikt nie napisał niczego na symbiana co by pozwalało synchronizować go z linuksem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Grudzień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2009 do synchronizacji z wm jest synce. Ponoć działa z thunderbirdem evince ,i kde 3 dla kde4 nie ma alternatywy zdajesię. jeśli chodzi zaś o obejście problemu to można zsynchronizować wm z gmailem , po czym zsynchronizować gmaila z komputerem Dodam,że do kde ma dopiero wyjść ( właściwie to jest, ale to jest chyba wersja nie stabilna) wtyczka dla akonadi google więc, tu leży problem, ale (_napewno_ → na pewno) ORT to też da sie w jakiś sposób obejść. Mi zależało na kontaktach , wiec synchronizuje je z gmailem, eksporuje do pliku i pobieram w kmail. na okrętkę , ale działa. Szukałem jakiś czas temu po internecie rozwiązania, lub przynajmiej postępów prac. Jak się okazało dev kde miało przygotować wtyczkę dla synce. Synce obiecało wypuścić nową wersję, w której zmienić sie miało pół api. W związku z tym prace nad wtyczką, która teoretycznie za chwilę przestanie działać były bez sensu. Niestety synce jakby uśpiło się i nie wypuszcza od jakiegoś czasu żadnej nowej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi