Shi Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 Chciałbym zainstalować na dysku Fedore 11. Mam jednak mały problem z tym. Otóż cały dysk 80GB (z pewnego względu) jest zajęty przez Ubuntu. Zajęta część to max. 20GB. Nie formatując i nie tracąc danych z Ubuntu chciałbym zainstalować F11. Jak to zrobić? PS. poradnik dla laika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 Ja uważam tak ; uruchom instalator fedory i gdy dojdzie do momentu ustalania partycji do instalacji , to wtedy zmniejsz partycję ubuntową i na wolnej przestrzeni zainstaluj Fedorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shi Napisano Grudzień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 Jak już patrzyłem jakby to przebiegało pojawiają mi się te opcje dotyczące partycji, gdy wybiorę Zmniejsz pokazuje mi się okno w którym mam wpisać wielkość. To będzie wielkość partycji którą będę tworzył czy wielkość do której zmniejszy tą z aktualnym systemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2009 (edytowane) Wg mnie powinieneś mieć pytanie "Zmniejsz cel (w MB):" więc to chyba jasne? [EDIT] Chyba, ze korzystasz z opcji własnego partycjonowania, to powinieneś wpisać docelową wielkość zmienianej partycji. [EDIT2] A tak w ogóle, to żeby widzieć co się dzieje to proponowałbym LiveCD Gparted → http://gparted.sourceforge.net/download.php Edytowane Grudzień 13, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scofield Napisano Grudzień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2009 Chciałbym zainstalować na dysku Fedore 11. Mam jednak mały problem z tym. Otóż cały dysk 80GB (z pewnego względu) jest zajęty przez Ubuntu. Zajęta część to max. 20GB. Nie formatując i nie tracąc danych z Ubuntu chciałbym zainstalować F11. Jak to zrobić? PS. poradnik dla laika? Hmm poradnik ... Może ten Ci pomoże - Gparted - partycjonowanie dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi