MPA086 Napisano Grudzień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2009 Witam Wszystkich! Mam dość dziwny problem z Mplayerem w Fedorze12. Wczoraj aktualizował się system i dziś kiedy chcę oglądać filmy w Mplayerze to mam problem z napisami. Na początku napisy się ładują bez problemu. Jednak kiedy przewinę film o parę klatek do przodu to nagle napisy giną. Czy ktoś spotkał się już z takim czymś? Jestem początkujący w linuxie i nie wiem co robić. Na razie moge filmy oglądać w smplayerze bez problemu. Ale tam mi przygasza się ekran po paru minutach i musze ruszyc myszką aby się rozświetlił. Pozdrawiam i proszę o porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farcry422 Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 Z mplayerem Ci nie poradzę, smplayer będzie przygasał dopóki nie wyłączysz wygaszacza ekranu spróbuj polubić program VLC. Instalacja VLC: su -c "yum install vlc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 Jednak kiedy przewinę film o parę klatek do przodu to nagle napisy giną.Może trzeba poczekać jakąś dłuższą chwilę, żeby smplayer "pozbierał się z rozumem". U mnie np. po przewinięciu filmu o parę minut przez kilka sekund mam asynchron. Najpierw dźwięk a potem ktoś gębą rusza Może z napisami jest podobnie, szczególnie jeśli nie pochodzą z oryginalnego DVD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MPA086 Napisano Grudzień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2009 Z mplayerem Ci nie poradzę, smplayer będzie przygasał dopóki nie wyłączysz wygaszacza ekranu spróbuj polubić program VLC. Instalacja VLC: su -c "yum install vlc" Dzieki farcry422! Zainstalowalem vlc i na razie wszystko smiga jak nalezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farcry422 Napisano Grudzień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2009 Dzieki farcry422! Zainstalowalem vlc i na razie wszystko smiga jak nalezy. I oto chodzi i oto chodzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2009 Najwidoczniej to jest jakiś bug w mplayerze. Zaobserwowałem kiedyś to samo. Jak się za dużo razy przewija to napisy giną. I nie chodzi tu o jakiś bufor o którym mówi WalDo, bo odtwarzałem potem film z ciekawości przez kilka kolejnych minut i napisów nie ma. Poprostu zniknęły (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Styczeń 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2010 WalDo dobrze radzi. U mnie to samo. daj kilka sekund wcześniej. Napisy na chwilę znikną, nawet nałożą się, ale za chwile będzie OK. Do GNOME używaj GNOME MPlayer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MPA086 Napisano Styczeń 10, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2010 Najwidoczniej to jest jakiś bug w mplayerze. Zaobserwowałem kiedyś to samo. Jak się za dużo razy przewija to napisy giną. I nie chodzi tu o jakiś bufor o którym mówi WalDo, bo odtwarzałem potem film z ciekawości przez kilka kolejnych minut i napisów nie ma. Poprostu zniknęły (: Morsik zgadzam sie z Toba. Nic nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 mi się w smplayer nakładały ale w okienku napisy zostawiłem tylko opcje subtitle-visibility to pomogło mplayer sam w sobie z konsoli działa dobrze?? Próbowałeś?? jakiego wyjścia wideo używasz ?? mój config do mplayera # Write your default config options here! subcp="cp1250" subfont-text-scale="5" vo=xv #slang = pl alang = pl cache = 4096 vf=pp,expand=0:-120:0 fs=yes zoom = yes apropo vlc nie wiem czy ma możliwość odtwarzania napisów pod filmem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 apropo vlc nie wiem czy ma możliwość odtwarzania napisów pod filmem?? W VLC możesz dodać czarne pasy u góry i na dole z tego co pamiętam (lub poprostu zmienić aspect ratio obrazu) i wtedy chyba napisy powinny się same przesunąć (bo one są ustawione do dolnej krawędzi obrazu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi