Skocz do zawartości

Dlaczego Fedora Nadaje Dziwne Oznaczenia Montowanym Partycjom I Nośnikom Flash.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z góry zaznaczam, że nie przeszkadza mi to, jednak dyski mają dziwne oznaczenia.

[krystian@Jusko ~]$ ls /media
1868-526E  B28CBE868CBE449F

Krótsza nazwa to zamontowany pendrive, druga nazwa to zamontowana partycja. Zwykle spotykałem się z nazewnictwem, że pierwsza zamontowana rzecz to disk, druga jednocześnie to disk_2 itd. Jako ciekawostka zastanawiam się, czy Fedora tak właśnie nazywa sobie podłączone sprzęty? Jak wspominałem - dla mnie to bez znaczenia, jednak zapytam z zwykłej ciekawośći.

Warto poszczególnym ruchomym mediom nadawać etykiety ;) Ja wszystkim CD ze zdjęciami nadaję etykietę "Foto" i zawsze mam taka płytkę w /media/Foto :)

Być może, że jeśli nie ma etykiety nadawana jest przypadkowa nazwa, chociaż u mnie nieoznakowane media są podłączane jako - tak jak pisałeś - /media/disk

Może te nośniki, o których piszesz mają takie dziwaczne etykiety?

Gość Guest_infoyankes_*
Warto poszczególnym ruchomym mediom nadawać etykiety ;) Ja wszystkim CD ze zdjęciami nadaję etykietę "Foto" i zawsze mam taka płytkę w /media/Foto :)

Być może, że jeśli nie ma etykiety nadawana jest przypadkowa nazwa, chociaż u mnie nieoznakowane media są podłączane jako - tak jak pisałeś - /media/disk

Może te nośniki, o których piszesz mają takie dziwaczne etykiety?

A czy możesz powiedzieć, gdzie się zmienia, żeby nadawał stałą etykietę, tak jak dla płyt Foto (w których plikach znajduje się konfiguracja)?