Jusko Napisano Grudzień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2009 Witam. Z góry zaznaczam, że nie przeszkadza mi to, jednak dyski mają dziwne oznaczenia. [krystian@Jusko ~]$ ls /media 1868-526E B28CBE868CBE449F Krótsza nazwa to zamontowany pendrive, druga nazwa to zamontowana partycja. Zwykle spotykałem się z nazewnictwem, że pierwsza zamontowana rzecz to disk, druga jednocześnie to disk_2 itd. Jako ciekawostka zastanawiam się, czy Fedora tak właśnie nazywa sobie podłączone sprzęty? Jak wspominałem - dla mnie to bez znaczenia, jednak zapytam z zwykłej ciekawośći. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2009 Warto poszczególnym ruchomym mediom nadawać etykiety Ja wszystkim CD ze zdjęciami nadaję etykietę "Foto" i zawsze mam taka płytkę w /media/Foto Być może, że jeśli nie ma etykiety nadawana jest przypadkowa nazwa, chociaż u mnie nieoznakowane media są podłączane jako - tak jak pisałeś - /media/disk Może te nośniki, o których piszesz mają takie dziwaczne etykiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest_infoyankes_* Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Warto poszczególnym ruchomym mediom nadawać etykiety Ja wszystkim CD ze zdjęciami nadaję etykietę "Foto" i zawsze mam taka płytkę w /media/Foto Być może, że jeśli nie ma etykiety nadawana jest przypadkowa nazwa, chociaż u mnie nieoznakowane media są podłączane jako - tak jak pisałeś - /media/disk Może te nośniki, o których piszesz mają takie dziwaczne etykiety? A czy możesz powiedzieć, gdzie się zmienia, żeby nadawał stałą etykietę, tak jak dla płyt Foto (w których plikach znajduje się konfiguracja)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Etykiety nośnikom nadaje się w różnych miejscach. Płytom CD/DVD w czasie nagrywania, dyskom twardym (partycjom dysków) poleceniem e2label, nośnikom USB najczęściej w czasie formatowania (chociaż potem można oczywiście zmienić) itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi