Skocz do zawartości

Środowisko Graficzne - Moblin

Pirouette

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem na netbooku Lenovo S10 Fedorę 12. Czy można zmienić środowisko graficzne na Moblinowskie? Pytanie wzieło się stąd, że w opisie Constantine jest powiedziane : Netbooki mogą korzystać ze środowiska Moblin stworzonego przez firmę Intel specjalnie dla komputerów o małej rozdzielczości ekranu. http://fedora.pl/fedora-12-constantine-juz-jest.html . Chyba, że należy to rozumieć, tak, że chcąc korzystać z tego środowiska, instalujemy Moblina...

Można zmienić B) Tylko trzeba zainstalować i wybrać w czasie logowania (po kliknięciu na login na dolnej belce pojawia się menu wyboru).

Chyba, że należy to rozumieć, tak, że chcąc korzystać z tego środowiska, instalujemy Moblina...
Korzystanie z aplikacji bez jej instalowania? Ciekawy pomysł, ale to chyba technologia jutra :lol:

Przy instalacji F12 jest taka mozliwość? Uścislając - chcę mieć środek Fedory w opakowaniu Moblina.
To chyba nie bardzo rozumiem do czego dążysz. W trakcie instalacji możesz zainstalować Moblin desktop (to będzie chyba "środek Fedory w opakowaniu Moblina" - jeśli nie, to nie rozumiem) albo możesz próbować bawić się z Moblin Core, ale wtedy odpowiedzi na pytania szukałbym raczej w okolicach → http://moblin.org/community

[...] czy mozna jakoś zaktualizować tę moblinowską nakladkę?
Pewnie trzeba poczekać :rolleyes: Nie łapię się w numeracji Moblina - z tego co widzę paczki mają numerki przeróżne - nie wiem, które z nich świadczą o wersji tego desktopu.

Możesz sprawdzić czy nie ma w repozytoriach testowych

yum update @moblin-desktop --enablerepo=updates-testing

Ale to nie musi być stabilne wydanie (choć na ogół pakiety z testing działają przyzwoicie).

Jeszcze mniej stabilne znajdziesz na serwerze koji.fedoraproject.org - przeznaczenie głównie dla deweloperów i testerów, więc zdecydowanie nie polecam, bo się możesz uprzedzić do distro ;)

• 4 weeks later...

A ja mam takie pytanie. Zainstalowałem sobie ($yum groupinstall "Środowiska graficzne Moblin") i po zalogowaniu się tam nie byłem w stanie nic zrobić. Moblin się odpalił, ale nie miałem dostępu do żadnych aplikacji, żadnych zasobów na dysku. Jednym słowem do niczego. Nawet nie dało się wylogować! (gdzieś na necie znalazłem sposób zabicia X-ów $telinit 3, co poskutkowało, potem $telinit 5 i pojawił się ekran logowania) Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że mocno mielił dysk. Potem znalazłem foldery .kuzo w różnych miejscach, co było jakąś bazą danych. Pewnie aplikacji "Odtwarzacz", którą mogłem odpalić z Gnome'a. Czy ja coś źle zrobiłem, czy to tak ma (nie)działać? ;)