adam_993 Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Ahoj! Co się stało z programami typu "system-config-*" (network itp) w Fedorze 12? W dniu premiery zassałem obraz i patrzę - zniknęło sporo tych konfiguratorów. Gdzie się podziały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Skąd Ci konfiguratory zniknęły? Z jakiego obrazu? Chyba z LiveCD Bo na DVD masz wszystko, podobnie jak w repozytoriach. I "sporo" to ile? Bo jeśli to tylko system-config-network, to pewnie dlatego, że domyślnie siecią zarządza "Network Manager" (jak nazwa wskazuje) a nie tak jak wcześniej "network" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Grudzień 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Spójrz http://www.seoexpertconsultants.com/index....ase=Fedora%2012 W Administracja nie powinno być więcej, np. odpowiedzialny za repozytoria? A tu 11 http://www.seoexpertconsultants.com/index....ase=Fedora%2011 Nie ma też bootloadera. Oznacza to że muszę sobie samemu dodać konfiguratory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Hehe Nie wiem na jakiej podstawie z tych obrazków wyciągnąłeś swoje wnioski. Nie chce mi się tego przeglądać. Jeśli się nie mylę, to zawartość tego katalogu → http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora/lin...Fedora/i386/os/ odpowiada mniej więcej zawartości płyty instalacyjnej DVD z dnia premiery (niech ktoś poprawi mnie jeśli jest inaczej). Jak widać w podkatalogu "Packages" są wszystkie "system-config-*" Jeśli chcesz mieć zainstalowane już w procesie instalacji z płyty, to musisz wybrać opcję modyfikowania listy pakietów, i przejrzeć sobie szczegółowo każdą grupę i gdzieś tam je znajdziesz. A jeśli możesz przeżyć bez nich instalację, to dociągnij sobie z repozytoriów już po zainstalowaniu systemu. Być może nie zobaczysz odpowiednich skrótów w menu (i dobrze po co tam śmiecić) - skorzystaj z konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Chyba chodzi o to, że (przynajmniej w GNOME) nie ma ich dostępnych w menu. Np. system-config-selinux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 nie ma ich dostępnych w menu.Ojej To okropne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 jeśli chodzi tylko o menu to można jako root wykonać #!/bin/bash for p in /usr/share/applications/system-config-*; do sed -e 's/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g' -i $p done uwaga! proszę nie skracać do /usr/share/applications/* bo w menu pojawi się mnóstwo śmieci, pewne rzeczy słusznie mają ustawione "NoDisplay" (raz się przejechałem) [EDIT] Zrobiłem tak na szybko skrypt w zenity do tego: link --> desktop-nodisplay bo sam mam bałagan w menu. Uruchomić jako root. Muszę jeszcze uogólnić na małe i duże literki, ale to później bo zapomniałem jak ten warunek w sed wklepać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Grudzień 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 Osobiście wolę skorzystać z programów niż np. mieszać w /etc. Dziękuję za skrypt, wypróbuję go . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 Ten mój skrypt to grzebie w głównym katalogu, a jak chcesz tylko dla siebie to GNOME ma ładny edytor menu yum install alacarte Może to będzie jednak lepsze rozwiązanie dla Ciebie. [EDIT] Ten mój skrypt to niezły bałagan zrobił jak się "anuluj" kliknęło Dodałem jednego "if" i teraz nie bruździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi