pawlorz Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 Najpierw wykonałem przywrócenia partycji / i grało wszystko dobrze. Potem zainstalowałem jeszcze raz system z cd i na tym pracowałem ale uznałem że jeszcze raz przywrócę / z tamtego backupa co poprzednio. I to się nie bootuje. Mam Fedora 10 kde live. W Mandrivie w płycie instalacyjnej używałem opcji ratunkowej i naprawiałem bootsektor. Ale na tej płycie nie mam tego. Czy jest sposób bym mógł uruchomić fedorę z tą partycją / z backupu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 Pierwsze słyszę o opcji przywracania systemu pod linuksem. Jak w mandrivie jest taka opcja to możesz użyć tej płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlorz Napisano Styczeń 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2010 Pierwsze słyszę o opcji przywracania systemu pod linuksem. Jak w mandrivie jest taka opcja to możesz użyć tej płyty. Spróbuję użyć. Ale to nie opcja przywracania systemu tylko naprawy boot-sektora. Użyłem ale nic nie pomogło,widocznie to program pod mandrivę. Muszę się dowiedzieć jak dla tej partycji z backup-u zrobić mbr tj. boot sektor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2010 Najpierw wykonałem przywrócenia partycji / i grało wszystko dobrze. Potem zainstalowałem jeszcze raz system z cd i na tym pracowałem ale uznałem że jeszcze raz przywrócę / z tamtego backupa co poprzednio. I to się nie bootuje. Mam Fedora 10 kde live. W Mandrivie w płycie instalacyjnej używałem opcji ratunkowej i naprawiałem bootsektor. Ale na tej płycie nie mam tego. Czy jest sposób bym mógł uruchomić fedorę z tą partycją / z backupu ? Co rozumiesz, że "się nie bootuje"? Możesz podać jakiś komunikat błędu przy czym ci się wywala start systemu? Bo inaczej to wróżymy z fusów. Jeżeli zepsułeś mbr z programem ładującym, to odpal z jakiegokolwiek linuksa live polecenie grub, a w nim: root (hd0,0) setup (hd0) zakładam że katalog /boot jest na pierwszym dysku na pierwszej partycji oraz, że chcesz naprawić mbr na pierwszym dysku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlorz Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Na poziomie biosu nie rozpoczyna się bootowanie, tak jakby bios w ogóle nie znajdował bootsektora na dysku twardym. Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 1343 10787616 8e Linux LVM /dev/sdb2 1344 1351 64260 82 Linux swap / Solaris /dev/sdb3 * 1352 2256 7269412+ 83 Linux /dev/sdb4 2257 3649 11189272+ 83 Linux / jest na sdb3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 A więc: root (hd1,2) setup (hd1) jeżeli nie pomoże, to w biosie przestaw kolejność bootowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlorz Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 A więc: root (hd1,2) setup (hd1) jeżeli nie pomoże, to w biosie przestaw kolejność bootowania. Dzięki wielkie. Pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi