joorva Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Nie jestem w stanie dokładnie opisać gdzie może być źródło problemu, opiszę więc symptomy. Przy odpalaniu wielu zakładek np. w firefoxie, które otwierają strony z dużą ilością odnośników do innych stron itd itd itd. - słowem potężnie wykorzystują DNS - w którymś momencie net się zwiesza. Po prostu przestaje rozpoznawać nazwy domen (o dziwo po IP można dalej śmigać). Zwiecha trwa 5-7 minut po czym sieć wraca do normy. Mogę wykluczyć problem sprzętowy (działa normalnie na innych OS'ach, nikt w sieci nie ma podobnych problemów, więc infrastruktura też jest w porządku). Nie wiem dokładnie w opraciu o jakie programy jest zbudowany mechanizm sieciowy, i który tutaj może powodować te wszystki problemy, oraz jak go wyregulować. Czy ktoś ma może pomysł co naprawić, albo chociaż co sprawdzić? (jakieś ficzersy firewalla? mechanizm cache'owania DNS'a, jeśli istnieje?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Mam niestety podobnie z Firefoxem, tyle, ze u mnie takie objawy sa w losowych przedzialach czasu i nie zaleza od ilosci zakladek. Nazwy przestaja byc rozwiazywane, na 1-3 minuty a potem znow ok. Nie zalezy to od lacza, bo sprawdzane w kilku miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 zabawne, że jak net tak się zatnie, to nie działa pod dowolną przeglądarką, i nawet przeglądarki pod virtualbox'em przestają działać, więc awaria musi być w okolicach jakiegoś bardzo ogólnego komponentu sieciowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Miewam dokładnie to samo i ląduje wówczas na stronie wyszukiwarki OpenDNS. Zawsze myślałem, że to jakieś przeciążenie OpenDNS. Jeśli nie używasz OpenDNS to zaczyna robić się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Też tak miewałem. Naszczęście u mnie problem występował tylko w przypadku używania firefox-a. inne przeglądadarki nie powodowały podobnych przypadków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Styczeń 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 niemniej dobrze by było iwedzieć czemu tak się dzieje, bo żeby to był sam firefox, to powinien blokować tylko siebie, a nie cały mechanizm DNS w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Ja siedzę na zmianę na dnsach netii i neostrady i nigdy nie miałem takich problemów. Używam tylko opery i przy każdym uruchomieniu wczytywane jest naraz średnio od 20 do 60 kart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 offtopprzy każdym uruchomieniu wczytywane jest naraz średnio od 20 do 60 kart.cizas, mają jednak ludzie manie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Akurat opera przy otwieraniu chyba nie pobiera stron na nowo, tylko prezentuje to co ma zapisane, więc luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2010 Akurat opera przy otwieraniu chyba nie pobiera stron na nowo, tylko prezentuje to co ma zapisane, więc luz.Pobiera zawsze wszystko, jeśli tylko "zobaczy", że jest online. Przynajmniej u mnie, ale ja sporo mieszałem w opera:config i nie wiem jak jest na konfigu standardowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Styczeń 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2010 czyli w sensie jak to rozumieć - na razie FF jest be a opera ok i trzeba to zaakceptować? ja mam bliżej do krowy niż do człowieka, ciężko mi poglądy zmienić. poszukam rozwiązania. pomocne by było jakby mi ktoś wskazał jakieś materiału dot. mechanizmów dns w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Styczeń 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2010 FF 3.5 muli jak diabli. Czasami jest tak że bierze całe 2 GHz z CPU 1-rdzeniowego, a czasami tylko muli a ani dysku ani procka nie obciąża. Coś popsuli chyba. Ale nie zwiesza się, tylko przytnie od chwili do kilku sekund. Jeśli ktoś raczej musi korzystać z FF (np. ja, bo mam dodatki pomagające korzystanie z netu na modemie bezkablowym) to mozna spróbowac zainstalować starszego 3.0 lub np. Flock-a, który pracuje na silniku 3.0. Można też pokombinować z innymi FF-oxowymi przeglądarkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi