Skocz do zawartości

[f11] Dziwny Problem Sieciowy (chyba) Z Dns

joorva

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem w stanie dokładnie opisać gdzie może być źródło problemu, opiszę więc symptomy.

Przy odpalaniu wielu zakładek np. w firefoxie, które otwierają strony z dużą ilością odnośników do innych stron itd itd itd. - słowem potężnie wykorzystują DNS - w którymś momencie net się zwiesza. Po prostu przestaje rozpoznawać nazwy domen (o dziwo po IP można dalej śmigać). Zwiecha trwa 5-7 minut po czym sieć wraca do normy. Mogę wykluczyć problem sprzętowy (działa normalnie na innych OS'ach, nikt w sieci nie ma podobnych problemów, więc infrastruktura też jest w porządku).

Nie wiem dokładnie w opraciu o jakie programy jest zbudowany mechanizm sieciowy, i który tutaj może powodować te wszystki problemy, oraz jak go wyregulować. Czy ktoś ma może pomysł co naprawić, albo chociaż co sprawdzić? (jakieś ficzersy firewalla? mechanizm cache'owania DNS'a, jeśli istnieje?)

Akurat opera przy otwieraniu chyba nie pobiera stron na nowo, tylko prezentuje to co ma zapisane, więc luz.
Pobiera zawsze wszystko, jeśli tylko "zobaczy", że jest online. Przynajmniej u mnie, ale ja sporo mieszałem w opera:config i nie wiem jak jest na konfigu standardowym.

czyli w sensie jak to rozumieć - na razie FF jest be a opera ok i trzeba to zaakceptować?

ja mam bliżej do krowy niż do człowieka, ciężko mi poglądy zmienić. poszukam rozwiązania. pomocne by było jakby mi ktoś wskazał jakieś materiału dot. mechanizmów dns w systemie.

FF 3.5 muli jak diabli. Czasami jest tak że bierze całe 2 GHz z CPU 1-rdzeniowego, a czasami tylko muli a ani dysku ani procka nie obciąża. Coś popsuli chyba. Ale nie zwiesza się, tylko przytnie od chwili do kilku sekund.

Jeśli ktoś raczej musi korzystać z FF (np. ja, bo mam dodatki pomagające korzystanie z netu na modemie bezkablowym) to mozna spróbowac zainstalować starszego 3.0 lub np. Flock-a, który pracuje na silniku 3.0. Można też pokombinować z innymi FF-oxowymi przeglądarkami.