multics Napisano Styczeń 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2010 Cache yuma możesz potraktować yum clean all albo yum clean dbcache expire-cache Tyle, że później yum to będzie musiał uzupełnić Edytka: Odnośnie kerneli to defaultowo F12 przechowuje 3 kernele (1 na którym się działa + 2 starsze backupowe). Nie wiem jak package-cleanup traktuje własnoręcznie skompilowane kernele, możliwe, że jeśli takowe masz to ich nie usunie bo stwierdzi, że Twoich nie rusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2010 * ciekawostka: yum clean all nie działa na wyłączone repozytoria * paczki często po usunięciu zostawiają pliki, co można zobaczyć np. tak #!/bin/bash DIR=/etc DEPTH=1 #~ TYPE=f TYPE=d for d in $(find $DIR -maxdepth $DEPTH -mindepth $DEPTH -xtype $TYPE 2>/dev/null); do rpm -qf $d >/dev/null 2>&1 [ $? != 0 ] && echo "$d" done exit 0 Dochodzą jeszcze pliki wygenerowane w trakcie działanie tych programów, ale to już bida z nędzą poza kontrolą :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 13, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2010 No właśnie czyszczenie yum clean all nic nie dawało - chyba nawet pisało, że nie ma czego sprzątać, ale głowy nie dam. Drugiej opcji nie znam - sprawdzę, jak mi baza urośnie, bo od wczoraj to za dużo nie zdążyła Bardziej prawdopodobne jest to, co mówi Borzole. Aha - kerneli nie kompiluję. Stwierdziłem, że na Fedorze robić tego nie muszę, a i nie ma tak naprawdę nacisku, by być z jajkiem na równo w momencie jego premiery, bo i po co. Chyba, że komuś zależy na powyłączaniu zbędnych modułów, ale mnie przestało już to bawić. Ostatnio przez mój komputer przewinął się jeden ze sprzętów ASUSA działający bezprzewodowo, więc stwierdziłem że nie wiem co przyjdzie mi kiedyś do maszyny podłączać, to lepiej zostawić wszystko tak, jak jest - jajka od Red Hat z repo A jak kompilowałem na poprzednim distrze to wyrzucałem niemal wszystko od obsługi sprzętów bezprzowodowych, IrDa i Bluetooth. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2010 * na dobrą sprawę to możesz wywalić cały "abrt" yum remove abrt-* * a że dla przykładu rpm -qf /var/cache/yum/fedora plik /var/cache/yum/fedora nie należy do żadnego pakietu to możesz wyczyścić całą zawartość /var/cache/yum/* tylko, że to nie ma sensu, bo przy pierwszej instalacji yum zapełni ponownie katalog * możesz też z /tmp wywalić wszystko starsze niż "uptime" * usunąć pakiety zakończone na "-devel" (no chyba, że kompilować lubisz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi