Skocz do zawartości

Firefox I Fc3

Regis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z instalacją polskiego Firefoxa. Instalacja przebiega bez problemów ale niestety program nie daje się uruchomić. Gdy go odpalam z terminala to uzyskuję komunikat:

./firefox-bin: error while loading shared libraries: libXp.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

Dodam, że instalowalem także w Mandrake'u i nie było problemu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam!

Mam problem z instalacją polskiego Firefoxa. Instalacja przebiega bez problemów ale niestety program nie daje się uruchomić. Gdy go odpalam z terminala to uzyskuję komunikat:

./firefox-bin: error while loading shared libraries: libXp.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

Dodam, że instalowalem także w Mandrake'u i nie było problemu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Miałem taki sam problem. Pobralem wersje dla "zaawansowanych", jej instalacja przebiegla bezproblemowo. Wszystko chodzi tak jak nalezy.

Jestem cienki w te klocki ale brakowało biblioteki

[root@localhost firefox]# apt-get install libXp.so.6

Tylko zastanawiam się jeszcze nad tym gdzie firefoxa zainstalować. Gdzie instalują sie rpmy z firefoxem? Albo skąd wziąć spolszczenie...

Tylko zastanawiam się jeszcze nad tym gdzie firefoxa zainstalować. Gdzie instalują sie rpmy z firefoxem? Albo skąd wziąć spolszczenie...

Jesli chodzi o miejsce instalacji rpm'ow to sprawdza sie je poleceniem rpm -qpl nazwa pakietu. Spolszczonego Firefoxa mozna pobrac ze strony www.firefox.pl

Przeczytaj artykul o RPM'ach znajdujacy sie na stronie glownej, goraco polecam. U mnie Firefox znajduje sie w katalogu /usr/lib/firefox

Świeżego Firefoksa można mieć też po "yum update". Ja tak właśnie zrobiłem, i mam teraz problem: PL pack (z firefox.pl) nie chce działać :(. Instaluje się, ale już uruchomić się nie chce. Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić? Czytałem kiedyś na fedora-devel-list, że w fedorze mieli zmienić w ff1.0 coś na pango. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale może to pomoże :(.

Świeżego Firefoksa można mieć też po "yum update". Ja tak właśnie zrobiłem, i mam teraz problem: PL pack (z firefox.pl) nie chce działać :(. Instaluje się, ale już uruchomić się nie chce. Wie ktoś może jak sobie z tym poradzić? Czytałem kiedyś na fedora-devel-list, że w fedorze mieli zmienić w ff1.0 coś na pango. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale może to pomoże :(.

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=2188

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...