Skocz do zawartości

Program Do Sprawdzana Ilości Bad Sectorów

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, pierwsza kość przeleciała 8 testów a w każdym chyba 10 mini-testów i jest ok. Ostatnie pytanie co jest mitem a co faktem z zasłyszanych opowieści o ramach:

Czy by obie kości ram poprawnie pracowały faktycznie muszą mieć tą samą pojemność?

Czy kości ram wkładamy że do Slotu o niższym numerze mniejsza/większa itp.?

P.S Chyba znalazłem winnego, memtest wywallił się na kości 512MB... powtórze test i wieczorem wrzuce wyniki...

Czy by obie kości ram poprawnie pracowały faktycznie muszą mieć tą samą pojemność?
Powinno się parować kości, wtedy mają pracują z większą wydajnością. Niesparowane kości oczywiście nadal będą działać poprawnie. Przy tak małej ilości pamięci w sumie to nie ma różnicy.

Czy kości ram wkładamy że do Slotu o niższym numerze mniejsza/większa itp.?
Nie wiem. IMO nie ma różnicy.

ok, wielkie dzięki :-) Błąd już się nie powturzył czyli wszystko działa chyba dobrze. Chyba że ktoś ma pomysł na inny test.

P.S Z tego co widzę to komp ma 2 wejścia na DDR i 2 na DDR2? dobrze patrzę: ka5153.jpg i czy dobrze pamiętam że wszystkie 4 ramy nie mogą pracować razem tylko 2xDDR lub 2xDDR2?

Nie no bez jaj z takimi pytaniami. Dlaczego nie sprawdzisz w instrukcji http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads...82&LanID=16 . DDR i DIMM. Pokaż wyjście dmidecode -t 17 . Btw. płyty ECSa są fatalne. Koszmarnie wolne i wadliwe. Też się z podobnym modele przez długi czas męczyłem, dziwne, że u Ciebie w ogóle jeszcze działa.

Ja z tego kompa jestem bardzo zadowolony... przez te 7 lat(pytałem się rodziców czy pamiętają kiedy komp był kupowany: 2002-2003) prawie w ogóle do niego nie zaglądałem, padały tylko CD-Romy, a tak to tylko grafika(NVidia teraz Geforce) i zasilacz(działał ale strasznie głośno)... Instrukcji nie posiadam od kilku lat, a nawet nie interesowałem się co to za płyta-działa to super. Pisze na niej DDR.DDR2 pod slotami jak przyjrzałem oznaczeniom więc niebieskie pewnie DDR a czarne DDR2(dokładnie DIMM pasuje do DDR2).

po wpisaniu "dmidecode -t 17"

wywala:

"# dmidecode 2.10 SMBIOS 2.3 PRESENT"

DIMM to wejście na SDRAMy http://pl.wikipedia.org/wiki/DIMM i nawet na zdjęciu widać, że jest napisane DIMM1 i DIMM2 oraz po wcięciach. dmidecode -t 17 powinien zwrócić jakie kości znajdują się w gniazdach, a u Ciebie nic nie zwróciło i to jest dziwne. Trudno teraz powiedzieć co jest nie tak z Twoim kompem. Spróbuj ewentualnie wyjąć jedną kość i wykonać hdparm -T /dev/sda potem zrobić to samo z drugą (obie pojedynczo).

thof, ty to jednak jesteś cierpliwy człowiek ;)

Jasiek_M - zacząłeś od problemów (potencjalnych) z dyskiem a wątek poszedł na pamięci i poznawanie TWOJEJ płyty głównej...

więc wracając do hdd - hdparm potrafi wyświetlić więcej informacji, niż zaprezentowane przez ciebie (np. są takie opcje -I oraz -i). może masz wyłączony cache, pracujesz na PIO1 albo coś w tym stylu.

różnica w wydajności dysków może wynikać z różnicy wieku/technologii - warto na początku sprawdzić deklarowane parametry obu dysków.

przeskanuje, wyzeruje, itd....

smart daje ci wgląd w stan dysku na chyba najniższym dla użytkownika poziomie. relokowane sektory nie będą dla osa widoczne - kontroler dysku stwierdził problem w obszarze tych sektorów i zamiast nich udostępnia inne (nadmiarowe) - system tego nie widzi, bo to się dzieje na poziomie własnego kontrolera dysku (i nie mam na myśli kontrolera ATA na płycie). mało tego - kontroler sam stwierdził problem i sam te sektory relokował.

i jeszcze najzabawniejsze, a dotyczące wydajności - wpięcie hdd i np. cd-roma do kontrolera jedną taśmą (jedno master, drugie slave), zwykle doskonale spowalnia transfer z/do hdd. po pierwsze - kontroler musi dzielić pasmo na 2 urządzenia, a po drugie, to wolniejsze z urządzeń (zwykle cd-coś) decyduje o trybie pracy kontrolera.

OT:

wikipedia to fajne narzędzie, ale nie wyrocznia - w przypadku płyty oparłbym się na informacjach producenta (mi też ECS się dobrze nie kojarzy),

gdzieś w sieci widziałem fajną stronę o pamięciach z doskonałym zestawieniem, które mają jakie/gdzie wcięcia i dlaczego, które pasują do których gniazd i które dodatkowo będą w nich pracować (a które dadzą się wcisnąć i po podaniu napięcia się uszkodzą)., nie pamiętam gdzie, więc polecam zacząć od www. goo.... ;)

8xxa_FC --> O tym by na osobnej taśmie trzymać HDD i na osobnej resztę to wiem, pamiętam nawet że jak to podpinałem pierwszy raz to sprawdzałem bo w instrukcji pisało ze jedna odpowiada za HDD druga za resztę i bylo zaznaczone która jest która.

Thof--> Przy każdej kości z osobna i przy obu naraz wyrzuca to samo:

[root@Jasiek ~]# dmidecode -t 17
# dmidecode 2.10
SMBIOS 2.3 present.

[root@Jasiek ~]#

Co dziwne w informacjach o systemie wyrzuca prawidłową choć zaniżoną(512+256= 768Mb a wyświetla 750.3Mb) wartość...

Poddaję się. Ty nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Co do zaniżonej wartości to zobacz tabelkę http://pl.wikipedia.org/wiki/Megabajt

Oj sorry jestem strasznie rozkojarzony przez niewyspanie i sesje. Bo wszystko ładnie się wali-mialem dziś odebrać wpis z Analizy Matematycznej i Algebry i Podstaw Programowania 1 ale z programowania nie ma jeszcze wyników więc z wpisu nici i tak ciągle będę musiał kursować między mieszkaniem a studiami(w poniedziałek mam drugi termin Elektroniki i egzamin tym razem z Analizy Matematycznej i Algebry) i przez to wszystko jestem permanentnie niewyspany,rozkojarzony i zdołowany.

A to wyniki "hdparm -T /dev/sda" :

256Mb RAM:

[root@Jasiek ~]# hdparm -T /dev/sda

/dev/sda:

Timing cached reads: 308 MB in 2.01 seconds = 153.23 MB/sec

[root@Jasiek ~]#

512Mb RAM:

[root@Jasiek ~]# hdparm -T /dev/sda

/dev/sda:

Timing cached reads: 292 MB in 2.00 seconds = 145.79 MB/sec

[root@Jasiek ~]#

W takim razie nie wiem co jest przyczyną problemów, ale wykonując hdparm z małym parametrem -t dostałeś dosyć niezły wynik jak na tak stary dysk, dlatego IMO z dyskiem jest wszystko w porządku (o ile zrobiłeś to o czym napisałem wcześniej, czyli po teście sprawdziłeś wynik poleceniem smartctl -H /dev/sda). Natomiast parametr -T mierzy:

This  displays  the speed of reading directly from the
              Linux buffer cache without disk  access.   This  measurement  is
              essentially  an  indication  of the throughput of the processor,
              cache, and memory of the system under test.

150MB to trochę mało, ale prawdopodobnie wynik jest ok. Nie jest to demon prędkości i nic z tym już nie zrobisz. Jak duży masz ustawiony swap?