Skocz do zawartości

Problem Z Cooler'em

kromo

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś wyraźne zmieny temperatury nastąpiły (polecam wziąć lm-sensors i sprawdzić) ? Laptop robi się gorący ? Generalnie nie wydaje mi się żeby praca wiatraczka na procesorze leżała w gestii systemu operacyjnego. Prawdopodobnie jest tak, że procesor nie jest tak obciążony pod linuksem jak był pod windą stąd wydziela mniej ciepła przez co wiatraczek nie ma potrzeby się kręcić :) Powód do zmartwień będzie wtedy jeżeli "sensorsy" pokażą Ci temp powyżej 55 C w tzw. idlu (czyli przy braku obciążęnia) albo jeżeli czujesz że laptop jest naprawdę dużo cieplejszy niż na windowsie.

A może pod Linuchem właczyło się skalowanie częstotliwości procesora bądź napięcia rdzenia? Linux już obsługuje takie coś od kilku lat. Nawet mojego starego Athlona skaluje (stacjonarny PC) jeśli zechcę. Wtedy procesor jest chłodniejszy o ok 5& niż normalnie.

kenczan, ok sprawdzę temperaturę. Niestety grzeje się i to na tyle mocno, że w rękę niemal parzy. Ale najbardziej frustrujące jest jak nagle (zdaje się bios) awaryjnie wyłącza kąpa. W pierwszym odruchu też nie wydawało mi się żeby to system zajmował się cooler'em, jednak problem występuje jedynie pod fedorą. Zupełnie nie potrafię tego wyjaśnić.