king_crim Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Witam mam w mieszkaniu komputerek który robi za maleńki serwer, a że łączy się z netem poprzez wifi to postanowiłem napisać mały skrypt w bashu który bedzie co godzinkę sprawdzał czy działa net a jeśli nie to się łączył. I tutaj pojawia się problem, normalnie z netem łączy się w ten sposób: fragment pliku /etc/rc.local: iwconfig wlan0 essid hagala666 mode managment iwconfig wlan0 rate 54Mb/s iwconfig wlan0 channel 3 dhclient wlan0 więc napisałem taki oto skrypt który dodałem do crontab z poleceniem uruchamiania co godzinę z konta root: #!/bin/bash a=$(ping -c 2 google.pl|grep received |awk '{print $4}') b=$(ping -c 2 wp.pl|grep received |awk '{print $4}') data=$(date) if [ "$a" -gt 0 ] || [ "$b" -gt 0 ]; then echo "$data *** jest net" >> /root/logi/net_log else echo "$data *** nie ma neta" >> /root/logi/net_log killall dhclient iwconfig wlan0 essid hagala666 mode managment iwconfig wlan0 rate 54Mb/s iwconfig wlan0 channel 3 dhclient wlan0 fi Dodam, że skrypt działa poprawnie, co godzinę w pliku /root/logi/net_log bezbłędnie loguje mi czy net jest czy go nie ma... Plik /root/logi/net_log jest nie dostępny z poziomu zwykłego usera więc mam pewność że skrypt jest uruchamiany z poziomu roota. Pytanie brzmi: Dlaczego te same 4 linijki w /etc/rc.local łączą kompa z netem bez problemu, a gdy zostawie je tylko w skrypcie to się nie łączy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Strzelam, że coś z dhclient, spróbuj killall -9 dhclient i dodaj po każdym iwconfig jeszcze jedno echo do pliku, wtedy zobaczysz na czym się zatrzymuje. Po ostatnim dhclient wlan0 dodaj też ping, bo może połączenie jest chwilowo nawiązywane a potem zrywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king_crim Napisano Styczeń 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 gdy dodalem linijke z echem po kazdym poleceniu to w logach miałem ładnie kazde echo zapisane, wiec skrypt się nei zawiesza stworzyłem wiec oddzielny skrypt net_on: #!/bin/bash killall -9 dhclient sleep 2 iwconfig wlan0 essid hagala666 mode managment iwconfig wlan0 rate 54Mb/s iwconfig wlan0 channel 3 dhclient wlan0 i co prawda dopiero po drugim uruchomieniu, ale połączył mnie z netem: [root@crimson skrypty]# ./net_on dhclient: nie zabito żadnego procesu ./net_on: line 11: 1989 Unicestwiony dhclient wlan0 [root@crimson skrypty]# ./net_on dhclient: nie zabito żadnego procesu [root@crimson skrypty]# za to poniższy skrypt jest odpalany przez crona co minutę: #!/bin/bash a=$(ping -c 2 google.pl|grep received |awk '{print $4}') b=$(ping -c 2 wp.pl|grep received |awk '{print $4}') data=$(date) if [ "$a" == 2 ] || [ "$b" == 2 ]; then echo "$data *** jest net" >> /root/logi/ping_test_log else /root/skrypty/net_on echo "$data *** (_niema_ → nie ma) ORT neta" >> /root/logi/ping_test_log fi i nawet po 4 krotnym uruchomieniu się nie łączy, oto log: [root@crimson logi]# cat /root/logi/ping_test_log Thu Jan 21 21:32:01 CET 2010 *** (_niema_ → nie ma) ORT neta Thu Jan 21 21:33:01 CET 2010 *** (_niema_ → nie ma) ORT neta Thu Jan 21 21:34:02 CET 2010 *** (_niema_ → nie ma) ORT neta Thu Jan 21 21:35:01 CET 2010 *** (_niema_ → nie ma) ORT neta nie mogę pojąc co za różnica czy sam odpalam skrypt, czy jest on uruchamiany przez skrypt uruchamiany przez crona... ja moge polaczyc a cron nie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Najczęstszą przyczyną nie działania skryptu w cron jest brak ścieżek do poleceń. Ja już dla świętego spokoju zawsze wklejam na początku w skrypcie: export PATH=$PATH:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin a dla graficznych z zenity dodatkowo jeszcze export DISPLAY=:0.0 export LANG=pl_PL.UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
king_crim Napisano Styczeń 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Najczęstszą przyczyną nie działania skryptu w cron jest brak ścieżek do poleceń. Ja już dla świętego spokoju zawsze wklejam na początku w skrypcie:export PATH=$PATH:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin a dla graficznych z zenity dodatkowo jeszcze export DISPLAY=:0.0 export LANG=pl_PL.UTF-8 Dzięki wielkie borzole ! Okazuje się że właśnie o to chodziło. pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi