zybex_pl Napisano Styczeń 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2010 Nabyłem karte usb techniclan z takim cipsetem, instalacja drivera z plytki załączonej do urządzenia powiodła sie - karta nie działa - wali błędem RtmpOSFileOpen(): Error 2 opening /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat Open file "/etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat" failed! 1. Phy Mode = 0 na wszelki wypadek dałem max uprawnienia do pliku - efekt d*pa instalacja drivera ze strony producenta powoduje to samo instalacja kmod-rt3070 ten sam błąd system widzi urządzenie ( lsusb ), po instalacji sterownika iwconfig pokazuje urządzenie ra0. Wynik dmesg po włożeniu urządzenia do usb usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4 usb 1-2: New USB device found, idVendor=148f, idProduct=3070 usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3 usb 1-2: Product: 802.11 n WLAN usb 1-2: Manufacturer: Ralink usb 1-2: SerialNumber: 1.0 usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice === pAd = faa84000, size = 471300 === <-- RTMPAllocAdapterBlock, Status=0 ra0 (): not using net_device_ops yet Niestety jakakolwiek próba postawienia urządzenia do pionu powoduje komunikat [root@dupator ~]# ifconfig ra0 up SIOCSIFFLAGS: Operacja niedozwolona NetworkManager tez tego dziadostwa nie widzi Generalnie urządzenie jest sprawne bo testowałem na komputerze córki z win xp - zapiernicza az trzeszczy Ja jadę na Fedorze 11- zastanawiam się czy nie zrobić upgrade w górę ale mam system dopieszczony/sprawny - to trochę boję się ryzyka tym bardziej że kartę kupiłem do zabawy w nasłuchy. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2010 Dla Twojego urządzenia najlepiej nadaje się rt2800usb (moduł jest w standardowym jądrze), ale jest mocno eksperymentalny. Tu http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/...bc49eaa874c5a42 znajdziesz informację: "support for RT3070 chips is non-functional at the moment", czyli na działający sterownik jeszcze przyjdzie Ci trochę poczekać. Na razie jedyna nadzieja we własnościowym z rpmfusion. Poza tym od dawna wiadomo, że z chipsetami ralinka jest problem pod linuksem ze względu na brak dobrego sterownika. Dlaczego kupiłeś taką kartę bez sprawdzania czy działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2010 Dla Twojego urządzenia najlepiej nadaje się rt2800usb (moduł jest w standardowym jądrze), ale jest mocno eksperymentalny. Tu http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/...bc49eaa874c5a42 znajdziesz informację: "support for RT3070 chips is non-functional at the moment", czyli na działający sterownik jeszcze przyjdzie Ci trochę poczekać. Na razie jedyna nadzieja we własnościowym z rpmfusion. Poza tym od dawna wiadomo, że z chipsetami ralinka jest problem pod linuksem ze względu na brak dobrego sterownika. Dlaczego kupiłeś taką kartę bez sprawdzania czy działa? Wiem - czytałem że na razie brak oficjalnego wsparcia, myślałem na to że pójdzie na sterowniku załączonym na cdromie. Kupiłem do odsprzedaży ale myślałem że po większych-mniejszych bojach pójdzie - jak zresztą wszystkie urządzenia do tej pory. Liczyłem na to że troche się pobawię na sterowniku dla South America 27 decybeli na zwykłej antence robi robotę. Pod windowsem świetnie działa dlatego nie mam stresu, mogę ją opchnąć jakiemuś klientowi. Będę szukał dalej może pod innym distro zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeros Napisano Luty 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2010 Ja niedawno kupiłem podobną kartę usb wifi również na chipsecie RT3070, ale ja korzystam z dystrybucji Linuksa Kubuntu 9.10 (domyślny kernel 2.6.31). I poza drobnym problemem z kłótnią między różnymi sterownikami obsługującymi ten sam chipset (moduły: rt2800usb, rt2870sta i rt3070sta) jak dotąd nie mam problemów z tą kartą i nie musiałem nic kompilować. U mnie wystarczyło dodać do blacklisty moduły rt2800usb i rt2870sta, chociaż zarówno na module rt2870sta jak i rt3070sta karta sprawia wrażenia działania - poprawnie przełącza się w tryby Ad-Hoc, Managed, Monitor, zmienia kanały, ssid, nickname, itd., wyszukuje i łączy się z sieciami, nasłuch również działa. PS> Mógłbyś napisać coś więcej o tym sterowniku dla Ameryki z 27dBm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Luty 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2010 PS> Mógłbyś napisać coś więcej o tym sterowniku dla Ameryki z 27dBm? Na płycie instalacyjnej są drivery dla windows, linux, ma podzielone na south america ( 500mW) i eu( 100mW) kompilacja sterownika pod fedorą nie dała zadowalających efektów karta nie działała. sterowniki o których wspomniałem mozna ściągnąć ze strony ralinka lub jeśli chcesz mogę ci puścić emilem ( niecałe 600 KB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeros Napisano Luty 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2010 Na płycie instalacyjnej są drivery dla windows, linux, ma podzielone na south america ( 500mW) i eu( 100mW) kompilacja sterownika pod fedorą nie dała zadowalających efektów karta nie działała. sterowniki o których wspomniałem mozna ściągnąć ze strony ralinka lub jeśli chcesz mogę ci puścić emilem ( niecałe 600 KB) Szczerze mówiąc to płyty nawet do napędu nie wkładałem (karta to jakaś Theta...), ale teoretycznie (nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego w praktyce) udało mi się ustawić te 500mW na sterowniku RT3070STA (domyślnie w (K)Ubuntu 9.10) po ustawieniu kodu kraju na SA. Nawet odpytałem sterownik i wskazał, że ma taką wartość mocy. Karta rzeczywiście działa poprawnie, ale mam problem ze zmianą MACa ( chwilowo bawię się w testowanie zabezpieczeń WLAN ;-) ) - zarówno macchangerem jak i przez ifconfig ... hw ether ... daje się zmienić MACa (po zabiciu network managera, avahi, itd. oraz 'zdownowaniu' interfejsu) o tyle przy użyciu np. aireplay MAC wraca do starego MACa. Może jeszcze spróbuję ze sterownikiem RT2870STA - zauważyłem, że w jajku 2.6.32 wyrzucili RT3070STA na rzecz RT2870STA, który obsługuje również ten chipset. Edit: Aha, po ustawieniu kilku parametrów w pliku RT2870STA.DAT wygląda na to, że nawet 802.11n ruszyło (ale też nie mam drugiego urządzenia, które wspiera ten standard aby przetestować) chociaż wg instrukcji jest to tylko 802.11b/g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi