gilban Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Witam ponownie, na to pytanie nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi również. Mam pendrive kongstona i nie tylko. Gdy podpinam go do portu - on bez problemu się montuje i ikonka pojawia się na pulpicie a nawet jego okno. Gdy chcę cokolwiek do niego skopiować dostaję komunikat: Błąd podczas kopiowania do "nazwa pendriva" Miejsce docelowe jest tylko do odczytu. Co ja robię nie tak ? W starszych fedorach (8,9) i pod Ubuntu nie było takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Raz: upewnij się, że problem dotyczy tylko tego pendrive'a. Dwa: czy nie jest on na pewno uszkodzony? zdarza się, że pendrive zainfekowany robakiem windowsowym (zwłaszcza działającym na prawach roota, bo inny mam nadzieję nie da rady) modyfikuje zapisy (tablicy partycji? mbr? ???) na pendrive tak, że ten nie montuje się prawidłowo. Trzy: zobacz, co widać na temat wykrywania urządzenia w /var/log/messages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 ... 4. Spróbuj zamontować ręcznie (jako root) z flagą odczyt i zapis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Widywałem już ludzi z tego typu problemami - sam kiedyś nawet mnie dotknął. Dziwnym trafem problem pojawiał się wtedy, kiedy pendrive przechodził przez system...Windows. Pamiętam, że pomagało mi wtedy formatowanie (choć czasem nawet nie chciało w żadnym programie Linuksowym tego dokonać - właśnie przez "tylko odczyt"). Pod Windows gdy sformatowałem - nagle wszystko było OK :lammer: Spróbuj go sformatować lub w gparded usunąć partycję na pendrive i założyć na nowo. Powiem więcej - nie tylko ja to dostałem, gdy pen przechodził przez "magiczny" Windows... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilban Napisano Styczeń 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Widywałem już ludzi z tego typu problemami - sam kiedyś nawet mnie dotknął. Dziwnym trafem problem pojawiał się wtedy, kiedy pendrive przechodził przez system...Windows. Pamiętam, że pomagało mi wtedy formatowanie (choć czasem nawet nie chciało w żadnym programie Linuksowym tego dokonać - właśnie przez "tylko odczyt"). Pod Windows gdy sformatowałem - nagle wszystko było OK :lammer: Spróbuj go sformatować lub w gparded usunąć partycję na pendrive i założyć na nowo. Powiem więcej - nie tylko ja to dostałem, gdy pen przechodził przez "magiczny" Windows... Serdeczne dzięki wszystkim - sformatowałem go pod Windowsem i jest wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi