Rysio Napisano Styczeń 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 Domyślnie w FC 11 jest ustawione sprawdzanie spójności danych co dwadzieścia uruchomień, jak zmienić to dwadzieścia na powiedzmy 50. Jest to uciążliwe nieco przy pracy w terenie, sami wieci to dwudzieste montowanie przypada zazwyczaj w najmniej oczekiwanym momencie. Oczywiście można edytować /etc/fstab i w ostatniej pozycji wpisać 0 aby partycja nie była sprawdzana jednak całkowite wyłączenie też nie jest najlepszym pomysłem, czasem warto sprawdzić co i jak zanim dojdzie do katastrofy.googlować chociaż wiem że na jakimś forum ktoś to już opisał Jakoś nie mogę tego wygooglować, mimo że na jakimś forum już spotkałem się z tym tematem, jednak nie przypuszczałem że będzie mi to potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Styczeń 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 Polecam migrować na ext4 wtedy sprawdzanie partycji będzie błyskawiczne. Polecenie którego szukasz to tune2fs. tune2fs -c 60 # sprawdza co 60 montowań tune2fs -i 1m # sprawdza co miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 Dzięki serdeczne za pomoc (niestety już jest ext3), ale jak się mi zachce to zawsze mogę skopiować dane i zmienić format). SOLVED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 Wystarczy, że zmienisz w fstabie montowanie z ext3 na ext4 i po sprawie. Oba systemy plików są ze sobą zgodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi