Skocz do zawartości

Kamerka Działa A Mikrofon W Kamerce Już Nie

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Działą mi kamerka w skype i cheese jeśli chodzi o obraz ale mam problem z mikrofonem. Mikrofon mam wbudowany w kamerkę i gdy uruchamiam rozmowę testową to mnie nie słychać :( Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. W ustawieniach wideo kamerkę mam podpisaną jako video0. Mikrofon skoro jest w kamerce to chyba też powinien być podpisany jako urządzenie video0 mam rację? Gdy wchodzę w ustawienia audio mam możliwość ustawienia:

mikrofon

głośniki

dzwoni

Przy każdym z nich mogę wybrać urządzenie ale też w każdym z nich jest tylko jedno urządzenie podpisane jako PulseAudio Server (local). Wiecie co muszę zrobić aby mikrofon działał? Dodam, że mam F12.

Nie mam zainstalowanego gmixer a instalacja boje się że popsuje mi obecne ustawienia dźwięku. Obecny mixer w F12 choć ubogi to jest sprawny. Obawiam się, że instalacja szczególnie może wpłynąć na złe odtwarzanie dźwięku 5.1 - mowie z doświadczenia na poprzednich wersjach Fedory (11, 10, 9). Jest jakaś inna metoda?

Jest może jakiś prosty program do nagrywania dźwięku, w którym będzie można ustawiać/zmieniać urządzenia input? mógłbym wtedy sprawdzić czy chociaż wykrywa mi mikrofon.

I lipa bo alsamixer wyświetla mi kamerkę i pasek głośności od mikrofonu ale jest on na max. Zainstalowałem tego Audiocity ale choć w urządzeniu do nagrywania mogę ustawić kamerkę to jednak nie chce nagrywać :/ Chyba będę musiał dorwać jakiś pierwszy lepszy mikrofon podpiąć pod kartę dźwiękową i zobaczyć czy działa. Jeśli tak tzn, że Fedora ma problem z obsługą mojego mic w kamerce.