Skocz do zawartości

64-bitowe Skype Dla Fedory 12

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Na downloadzie Skype dla linuksa jest 64-bitowa wersja dla ubuntu .

Nie ma dla Fedory :o

Może ktoś zna jakieś miejsce w necie gdzie jest 64-bitowy pakiet RPM dla Fedory 12 :?:

Z góry dzięki za wszelką pomoc :rolleyes:

Może ktoś zna jakieś miejsce w necie gdzie jest 64-bitowy pakiet RPM dla Fedory 12 :?:

Pytanie czy chcesz mieć 64 bitową wersję czy po prostu działające Skype?

Kiedyś szukałem i nie udało mi się znaleźć ale zamiast tego zainstalowałem wersję i586 z mnóstwem zależności i działa bez zarzutu. Wada rozwiązania - zabiera miejsce na dysku i oczywiście w jakimś procencie spowalnia działanie systemu (Więcej plików w folderach do przeszukiwania)

Jeśli znajdziesz gdzieś src.rpm to możesz samodzielnie zrobić rebuild ale ja takiego nie widziałem dla wersji 2.1 (Bo o taką chodzi, no nie?)

• 3 weeks later...
Na downloadzie Skype dla linuksa jest 64-bitowa wersja dla ubuntu .

Nie ma dla Fedory :o

Z góry dzięki za wszelką pomoc :rolleyes:

Wcale nie jest 64-bitowa. Sprawdziłem, w środku są nadal 32-bitowe binarki.

Pozdrawiam,

R.

Ale podczas instalacji tej 64-bitowej wersji dla ubuntu nie ściągają się różne 32-bitowe biblioteki jako zależności :P . A na Fedorze od razu potrzebne są różne ia32libs

Nie ma 64-bitowej wersji skype. To, co jest na stronie Skype'a to jest paczka dla 64-bitowego Ubuntu, ale zawierająca 32-bitową binarkę:

$ file skype 
skype: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.8, stripped

Zależności też ma 32-bitowe:

Package: skype
Version: 2.1.0.81-1
Section: non-free/net
Priority: extra
Architecture: amd64
Depends: lib32stdc++6 (>= 4.1.1-21), lib32asound2 (>> 1.0.14), ia32-libs (>= 1.6), libc6-i386 (>= 2.7-1), lib32gcc1 (>=1:4.1.1-21+ia32.libs.1.19)
Installed-Size: 25579
Maintainer: Skype Technologies <[email protected]>

Nie wiem, co instalowałeś na tym Ubuntu, ale paczka dla Ubuntu 64-bit dostępna ze strony Skype'a z całą pewnością wymaga 32-bitowych bibliotek.

Pozdrawiam,

R.