klimas7 Napisano Luty 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2010 Witam, Po instalacji sterowników Ati według opisu Howto for fglr/catalyst system, raczej KDE zawiesza się. Tyle ogólnie tytułem wstępu i sedna problemu. Do rzeczy. Posiadam laptopa Lenovo R500 z kartą Ati HD3400 (niestety/stety) a na nim Fedore 11 i KDE 4.3.5, instalacja sterowników według podanego linku zawsze kończyła się sukcesem to znaczy akceleracja 3D jest i efekty KWin zawsze działają (niezależnie od wersji sterownika 9.11, 9.12 czy wkońcu 10.1). Jednak mimo że wszystko z wyglądu jest ok to system a raczej KDE zawiesza się. Rozumie przez to brak reakcji na myszkę klawiaturę poprostu ekran umiera ... jeżeli w tle idzie radio internetowe/muzyka to one idą dalej wyjściem z tej sytuacji jest tylko ,,twardy reset''. Należy zaznaczyć że dzieje się tak tylko przy sterownikach ati-catalyst (przy radeon(ati), radeonhd taka sytuacja nie występuje). Dodatkowo zawieszanie jest zupełnie przypadkowe, czasem po pół godzinie pracy czasem po 8 godzinach dosłownie różnie, czasem cały dzień wszystko OK. Także przy różnych akcjach przeglądanie netu edycja dokumentu w OO etc. Reasumując błąd występuje ale nie znalazłem powtarzalnej ścieżki do jego uzyskania, w logach także nie znalazłem wyraźnego śladu po awarii :/ Czy miał ktoś podobne doświadczenia w tej kwestii, lub ma jakiś pomysł? Wujek google jakoś tak milczy w tej sprawie (kmod-catalyst frozen kDE). ../xorg.conf jest taki standardowy wygenerowany przez aticonfig --initial pz B.KLimas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbox Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Ja mam podobne doświadczenia, też z Radeonem ale HD4770 na otwartym sterowniku w F12. Ekran 'zamraża się', kursor myszy przesuwa się skokowo i bardzo powoli, zero reakcji na klawiaturę. Reszta systemu działa normalnie, można np. zalogować się zdalnie przez ssh. Sytuacja powtarzalna zarówno w KDE 4.3 jak i w 4.4 z testing, niezależnie od uruchomionych aplikacji (zostawiałem na noc 'goły' pulpit i rano reset). W logach nie ma kompletnie nic co mogłoby wskazywać na przyczynę. Po wyłączeniu efektów kwin w/w efektów brak. Co zresztą wcale nie świadczy o tym, że to kwin jest winny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Witam, Mi zawsze przy takich problemach pomagało dodanie: nomodeset do parametrów kernela. Pozdrawiam, Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Pierwsza rzecz w razie problemów z X-ami: https://fedoraproject.org/wiki/How_to_debug_Xorg_problems No, chyba że ktoś używa sterowników własnościowych. Wtedy sam się prosi o kłopoty i ewentualne problemy może zgłaszać do /dev/null. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Luty 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Witam Narazie wróciłem do zwykłego radeon bo miałem odrobinę dość zawieszek bez podstawy (zwłaszcza jak się używa kompa na produkcji, a wokoło sami ,,windowsiarze'' czekają na twoje potknięcie ). Pewnie za jakiś czas znów mnie najdzie na stery Ati ... to wtedy sprawdzę nomodeset, chyba że wcześniej przejdę na F12 i na stery mesa-experimental (czy jakoś tak). Dodatkowo przy sterownikach Ati KDE zżera bardzo dużo ramu. pz B.KLimas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi