vimax Napisano Luty 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Zacznę od tego że namieszał mi dziadowski system - KahelOS, pomieszał w Grubie i uniemożliwił mi używanie Minta - nie wiem jak go odratować. Ale mniejsza z tym, pod ręką miałem Fedorę 12 KDE, poustawiałem wszystko jak należy. Teraz zerknąłem do monitora systemu i załamka - 38 Gb swapu, czy da się to zmienić, bo się coś s...chrzaniło, nie wiem jak sobie z tym poradzić. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Luty 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Jak to uniemożliwił Ci używanie z Minta? a sprawdzałeś sprawa dostępu? Może po prostu wystarczy nadać nowe prawa. A co do swap to po prostu zmieniasz wielkość partycji pierwszym lepszym programem do tego np. GParted. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vimax Napisano Luty 6, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 gparted próbuję i nic nie chce mi ustawić, pisze mi że nie może być więcej niż 4 partycje - a jak chcę dac rozszerzoną to nic się nie dzieje. Nie da się zmiejszyć rozmiaru partycji - mogę dodac tylko jeszcze jedną partycję a muszę dodać dwie. Pomieszało mi to całą tablicę partycji (inaczej niż ustawiałem) eh... Moje pytanie jest takie: jak skutecznie zmniejszyć swap? Oto komunikat gparted który wyskakuje w konsoli: libparted : 1.9.0 ====================== Jądro systemu nie mogło ponownie odczytać tablicy partycji na /dev/sda (Urządzenie lub zasoby zajęte). Oznacza to, że Linux nie będzie wiedział nic o modyfikacjach jakie zostały poczynione aż do czasu ponownego uruchomienia komputera. Należy ponownie uruchomić komputer zanim wykonasz jakąkolwiek operację na /dev/sda. Jądro systemu nie mogło ponownie odczytać tablicy partycji na /dev/sda (Urządzenie lub zasoby zajęte). Oznacza to, że Linux nie będzie wiedział nic o modyfikacjach jakie zostały poczynione aż do czasu ponownego uruchomienia komputera. Należy ponownie uruchomić komputer zanim wykonasz jakąkolwiek operację na /dev/sda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Luty 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Odmontuj swap-a, zmniejsz partycje i z powrotem włącz swapa (polecenia parted, swapon, swapoff, mkswap) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vimax Napisano Luty 6, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Odmontowalem partycję... udało mi się zmienić rozmiar partycji swap, zostało mi teraz 36 gb miejsca wolnego ale ani qtparted ani gparted nie daje mi możliwości (jest zaciemniona) utworzenia w to miejsce nowej partycji. Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 W miejsce po odmontowanym swapie robisz partycję rozszerzoną i na niej tworzysz partycję logiczną swap i inną partycję logiczną o rozmiarze 36GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Nie wiem czy dobrze rozumiem. Te 36gb wolnego miejsca pisze Ci, że jest wolne ale nie możesz tego w ogóle zamienić w partycję? A możesz np do partycji głównej "/" dodać te 36gb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Możesz zmienić rozmiar partycji (resize) z 36GB np,. do 2GB oraz poszerzyć partycję główną. Lepiej robić to w jakimś LiveCD (np. dedykowanym temu GParted). Nie znam dokładnej struktury twojego dysku, jakbyś mógł wpisać w parted kolejno unit mb print to mogę pomóc w tej sprawie. Pamiętaj o zrobieniu kopii i robieniu takich operacji przy jak najmniejszej awaryjności prądu (chyba o bezwietrznej nocy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Oczywiście, że nie możesz - masz już cztery partycje podstawowe i żadnej już nie zrobisz. Usuń partycję SWAP, to zostaną ci trzy. Bez swapa na chwilę nic się nie stanie. Po wywaleniu swapa zrób partycję rozszerzoną i dodaj na niej (jako partycję logiczną) jakiegoś małego swapa, który ci starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi