borzole Napisano Luty 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 Tak sobie czytam http://www.tldp.org/LDP/abs/html/bashver4.html Dopisać do ~/.bashrc command_not_found_handle(){ echo -e "Nie ma polecenia: \033[0;31m>>\e[0m $1" echo -e "Szukam..." yum search $1 } i wywołać z konsoli program, którego nie mamy a jest w repo. Wiedzieliście? Czemu w Ubuntu to było wieki temu a u nas nadal nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 W Fedorze to jest, ostatnio żonie ustawiałem F12 na lapku i chciałem odpalić vim'a którego nie było. Właśnie takie coś się odpaliło i zainstalowało mi pakiet (logniety byłem jako root). Hmm dziwne, w F12-live z gnome ta funkcjonalność jest a w F12 instalowanej z dvd już nie. Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 * A z dvd instalowałeś na czysto, czy robiłeś upgrade? U mnie to może być kwestia śmieci z F11. * Dla tych co jak ja nie mają tej funkcji, małe uzupełnienie: yes_no(){ echo -ne "[ yes/no ] $@ :" local thisX='' while :; do read thisX case "$thisX" in [tT] | [tT][aA][kK] | [yY] | [yY][eE][sS] ) return 0;; [nN] | [nN][iI][eE] | [nN][oO] ) return 1;; * ) echo " Wybierz yes/no";; esac done } # -------------------------------------------------------------------- command_not_found_handle(){ echo -e "Nie ma polecenia: \033[0;31m>>\e[0m $1" yes_no "Poszukać w repozytorium?" if [ $? -eq 0 ]; then echo "Szukam..." yum provides $1 | grep '.fc1\?.' | sort -u fi } * "sort -u" coś nie chce działać, ale to już kosmetyka. * "command_not_found_handle()" jest tylko w bash 4, więc działa chyba (?) od Fedora 11 [EDIT] CHOLERA JASNA! Dlaczego edytor postów na forum, zawsze wywala spacje przed znakiem ";" ? Proszę wstawić spację przed średnikami w tym kodzie powyżej inaczej nie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Luty 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 U żony na lapku to była czysta instalka z Live-cd. Na moim to był preupgrade, robię bezboleśnie od 10. Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 http://fedoraproject.org/wiki/Features/Pac...CommandNotFound głośno było na temat tego dodatku i niebezpieczeństwa jakie może stwarzać (zwykły użytkownik może zainstalować program). Zakończyło się to chyba tak, że ta funkcja została domyślnie wyłączona, ale można włączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 ehh, ale oni z tym PackageKitCommandNotFound to pojechali po bandzie, a moja propozycja jedynie wyszukuje paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi