stepien86 Napisano Luty 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2010 Witam, mam płyte instalacyjna fedora 12 i jak mam zainstalowac jeszcze raz GRUBa po ponownej isntalacji windows? Czytalem art na wiki ale gdy wpisze linux rescue zwrot mam nastepujacy ze nie znaleziono kernela.. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Luty 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2010 Na Fedorze 9 i 10 wystarczy jeszcze raz włożyć podczas startu kompa DVD albo CD#1 i po prostu zainstalować/zaktualizować GRUBa. Na nowszej pewnie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2010 Albo uruchom livecd i wpisz: grub-install /dev/sda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stepien86 Napisano Luty 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2010 Albo uruchom livecd i wpisz: grub-install /dev/sda wpisywałem to, jak uruchomiłem live fedory to mowilo ze cos tam nie moze, nie pamietam juz komunikatu. Niestety spieprzyłem sprawe, i postawiłem system na nowo. ... Moze kolejnym razem wykaze sie wieksza cierpliwoscia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Luty 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2010 Witam, był wątek o tym, jak przywrócić grub po tym jak Winda w trakcie instalacji zmieni MDR: U mnie działa to zawsze, polecam to wydrukować i mnieć przy CD/DVD Potrzeba: Fedora Live CD Po odpaleniu kompa z CD: su - mkdir /mnt/f mount /dev/sda6 /mnt/f #sda6 - na tej partyacji mamy główny system plików mount /dev/sda1 /mnt/f/boot # na sda1 jest /boot mount --bind /dev /mnt/f/dev chroot /mnt/f grub root (hd0,0) #lub (hd0,1) wskazujemy gdzie znajduje sie plik gruba setup (hd0) #to instaluje w MDR quit Układ partycji: fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi