Skocz do zawartości

Wine 1.0 - Skąd Wziąć Paczkę Z Nim W Fedorze 12?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z pewną aplikacją. Potrzebuję dopaść dla niej Wine w wersji 1.0 lub 1.0.1. Zainstalowałem PlayOnLinux i tam dociągnąłem, jednak aplikacja działa za szybko, więc muszę dodać parametr przy uruchamianiu --cpuspeed=ilość_megahertzów. Kłopot w tym, że przy uruchamianiu spod konsoli PlayOnLinux (POL ma takie coś - swój xterm), korzysta on nie z przypisanej do aplikacji wersji, lecz z tej, która znajduje się w systemie (czyli 1.1.38, na której aplikacja nie działa). Także musiałbym mieć w systemie wersję 1.0. Ale właśnie - jak dopaść rpm z nim dla Fedory? Kompilacja odpada, bo nigdy nie udało mi się skompilować Wine na systemie x86_64, nawet z pomocą how-to ze strony Wine. Nie ma dla Fedory odpowiednika czegoś takiego jak dla Ubuntu, gdzie jest lista archiwalnych paczek do pobrania? Reasumując - potrzebuję dorwać paczkę z Wine 1.0 dla Fedory 12.

http://koji.fedoraproject.org/koji/package...?packageID=4106 - archiwalne pakiety i najnowsze. W ogóle to polecam się przyjrzeć stronie i dodać do ulubionych, bo na pewno będziesz jeszcze wiele razy do niej wracał.

Jeszcze dodam, że kiedyś też miałem problem ze zbyt szybkim działaniem gry pod wine. Dokładnie to chodziło o nfs2, ale tu http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...n&iId=10356 znalazłem, że trzeba uruchomić schedtool -a 0x1 -e wine nfsw.exe i pomogło. Może ten schetool ma więcej ciekawych opcji.

No cóż - nie do końca zadowala mnie to, co jest w Koji, ale dzięki za cynk. Wolę już też nie podchodzić do kompilacji. Skopiowałem co niby trzeba do kompilacji ze strony Wine:

yum install alsa-lib-devel.i686 alsa-lib-devel audiofile-devel.i686 audiofile-devel cups-devel.i686 cups-devel dbus-devel.i686 dbus-devel esound-devel.i686 esound-devel fontconfig-devel.i686 fontconfig-devel freetype-devel.i686 freetype-devel giflib-devel.i686 giflib-devel hal-devel.i686 hal-devel lcms-devel.i686 lcms-devel libICE-devel.i686 libICE-devel libjpeg-devel.i686 libjpeg-devel libpng-devel.i686 libpng-devel libSM-devel.i686 libSM-devel libusb-devel.i686 libusb-devel libX11-devel.i686 libX11-devel libXau-devel.i686 libXau-devel libXcomposite-devel.i686 libXcomposite-devel libXcursor-devel.i686 libXcursor-devel libXext-devel.i686 libXext-devel libXi-devel.i686 libXi-devel libXinerama-devel.i686 libXinerama-devel libxml2-devel.i686 libxml2-devel libXrandr-devel.i686 libXrandr-devel libXrender-devel.i686 libXrender-devel libxslt-devel.i686 libxslt-devel libXt-devel.i686 libXt-devel libXv-devel.i686 libXv-devel libXxf86vm-devel.i686 libXxf86vm-devel mesa-libGL-devel.i686 mesa-libGL-devel mesa-libGLU-devel.i686 mesa-libGLU-devel ncurses-devel.i686 ncurses-devel openldap-devel.i686 openldap-devel openssl-devel.i686 openssl-devel zlib-devel.i686 pkgconfig sane-backends-devel.i686 sane-backends-devel xorg-x11-proto-devel glibc-devel.i686 prelink fontforge flex bison libstdc++-devel.i686 pulseaudio-libs-devel.i686 gnutls-devel.i686 libgphoto2-devel.i686 openal-soft-devel.i686 isdn4k-utils-devel.i686 gsm-devel.i686 samba-winbind

A i tak skompilować się nie mógł, a kiedy yum install podmieniłem na yum remove, by usunąć te bądź co bądź, ale niepotrzebne dla mnie biblioteki w systemie, to chciało wywalić mi...241 pakietów, w tym wiele odpowiedzialnych za środowisko graficzne (pomogło cofnięcie transakcji yum). W koji i tak po ściągnięciu każdego pakietu chce jakieś doinstalowywać z repo i robi si ę mały zamęt w pakietach, a tego nie lubię. Ostatecznie jednak jedyne co udało mi się postawić to 1.1.29, ale nawet ze schedtool gra działa za szybko. Szkoda, bo pod Wine działa dobrze, ale nieco za szybko... Jest to stara gra, więc miała wersję dla Windows i DOS, więc postawiłem sobie ją na DOSBOX, ale tam rwie dźwięk. Szkoda.

Staram się ruszyć to: Klik. Naprawdę świetna gra przygodowa i pomimo parokrotnego jej przejścia, nadal jest niesamowita dla mnie.

Pod Wine w zasadzie działa prawidłowo (w starszej wersji), nawet pomimo przyśpieszenia, bo i nawet na Windows działa za szybko (znak czasów i super szybkich dla tej gry maszyn). Trudno...