Skocz do zawartości

Ati I Fc3

perbeatus

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... no szkoda, ze sterowniki nie działają :( ja przy okazji tematu mam kilka pytanek. Jestem stosunkowo nowym userem linuksa, ale słyszałem już wilele złych rzeczy na temat sterowników ATI. Dlatego mam takie pytanie (chodzi mi o to jak było z ich instalacją na FC2). Czy te sterowniki sa już dopracowane i można je bezpiecznie instalować? czy można je bezpiecznie zmusić do pracy z X.org, mimo iż nie są oficjalnie przeznaczone dla nich? słyszałem, ze po instalacji tych sterów dochodziło do tego, że monitor potrafił pójść z dymem, czy to prawda?

słyszałem, ze po instalacji tych sterów dochodziło do tego, że monitor potrafił pójść z dymem

hehe, jedyne co mi sie przytrafialo to to ze ekran sie wieszał (ten błąd podobno poprawono w najnowsze wersji)

właśnie odpaliłem FC3 z fglrx :) jak się nie zawiesi w najbliższym czasie to znaczy że naprawili :>

(musiałem przekompilować jądro, oraz ręcznie pozmieniać xorg.conf)

no i tu mam taki problem:

kernel z kernel.org nie chce sie uruchomic, wywala mi bledy na ekran wiec kompilowalem ten z dystrybucji z nim jest wszystko w porazadku (choc maja te same ustawienia)

zainstalowalem najnowszy fglrx, system wstaje lsmod wskazuje ze korzysta z tego modulu, ale po odpalenmiu fglrxinfo, na ekranie pojawiaja sie jakies znaczki i mnie wylogowuje

chyba cos jest zrypane,

zainstalowalem starsza wersje sterow, nie dzialaja, ale nie wieszaja kompa

zaraz wypelenie formularz na stronie ATI, troche to zajmie bo mam kilkanascie adresow e-mailowych :P

P.S. robilem tak jak w FC2

Czyli powiadacie, że ryzyko uszkodzenia sprzętu jest małe tak :?: to fajnie :)

ale ja mam kolejny kłopot, czytałem, ze stery ATI nie działają dobrze na płytach z chipstetem nVidi (podobno przez przekłamania na AGP grafika poszła z dymem :( )czy ten błąd jest nadal aktualny, czy już go usunięto :?: Aha, nie instalowałem sterowników nVidi do chipsetu, używam tych domyślnych instalowanych z Fedorą 3

czy dalej mogę bezpiecznie zainstalowac te stery :?: i nie powinno być żadnych konfliktów :?:

Może mi ktoś dać linka gdzie jest sprawdzony opis instalacji tych sterowników bo jak dotąd znalazłem trzy kompletnie różne... :unsure:

Jaj już mam dosyć tego całego gównianego ati!!!!

Najpierw ściągałem dooma i czekałem na binary na linuch. Jak się pokazały ucieszony, że w końcu sobie pozażynam!! No i co , d*pa!! Okazuje się że ati zawaliło sprawe z driverami!! Ostatnio wyczytałem że wyszły nowiutkie stery, no i dooma będzie można spokojnie odpalić na linuchu!! No i co , znowu wałł, te dupki z ati "zapomnieli" stery dostosować do xorg!! Już nie mam siły, jestem kompletnie zdezelowany!! Nierozumiem jak oni chcą konkurować z nvivią, jak dają plame na każdym kroku!! Z tego wszystkiego wynika że zamiast nowego dysku lub pamieci przy najbliżzym zastrzyku gotówy, trza będzie kupić karte nvidi!!

Troszku nie może nie na temat ale nie mogłem sobie odpuścić!! Trzymajmy kciuki za rchłe pojawienie sie sterów na xorg!! hehe

Tomcio15, kto ci takich bzdur naopowiadał z tym dymem i w ogóle? Nigy jeszcez nie słyszałem żeby przez linuksa i stery spaliło się cokolwiek! W najgorszym razie reinstalka ale i to (_żadko_ → rzadko) ORT.

Gryhild, podzielam twoje zdanie. Ati opierdala się niemiłosiernie jeśli chodzi o stery pod lina i mój plan jest taki sam. Najbliższy zastrzyk gotówki i mój Radeon 9600Pro zamienia się na nVidia FX, choćby miało być i wolniejsze to przynajmniej wykorzystam je w całości na linuksie :D

Pozdrawiam.