Skocz do zawartości

Niemożność Zalogowania Się Na Konto Roota

Meares

Rekomendowane odpowiedzi

Jako niedoświadczony użytkownik Fedory (wcześniej przez niedługi okres czasu miałem Mandrivę i to koniec moich przygód z linuxami), zwracam się do Was, z niebagatelnym i dziwnym problemem. Otóż nie mogę zalogować się na konto roota z poziomu graficznego logowania przy starcie komputera. Zawsze wyświetla się komunikat o niepowodzeniu autoryzacji. Hasło wpisałem poprawnie na 100%, a nawet więcej.

Przy wejściu na konto dowolnego innego użytkownika i wklepaniu "su -" w terminalu normalnie prosi mnie o hasło i je przyjmuje. Podobnie jest przy operacjach "administracyjnych" (dodawanie/usuwanie użytkowników itd.), kiedy to wyskakuje nam okienko z prośbą o podanie hasła.

Reinstalowałem już system i, niestety, nie pomogło.

System to, zainstalowana na dysku twardym, Fedora 12 i686, a komputer to laptop Acer Aspire 5738Z.

Kuźwa. Szlak mnie kiedyś trafi przez te "niedokładne" instrukcje.

http://fedoraproject.org/wiki/Enabling_Roo...Display_Manager

On Fedora 11, you also need to edit /etc/pam.d/gdm-password, following the above steps.

Napisali, że tylko na 11 trza edytować gdm-password, to nie eksperymentowałem. -.-

W każdym razie, dziękuję bardzo.

Kuźwa. Szlak mnie kiedyś trafi przez te "niedokładne" instrukcje.
W poradniku na wiki jest to wyraźnie napisane:

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_za..._konto_roota.3F

najpierw czytaj, potem pisz posty.

Ale odradzam z kilku powodów:

- niektóre programy mają blokadę, gdy chcesz je uruchomić z konta root (np. Yumex), narobisz sobie tylko niezrozumiałych problemów.

- z używanie konta root na co dzień nie ma żadnych korzyści, potrzebne jest jedynie do konfiguracji

- prędzej czy później coś zwyczajnie spieprzysz przez przypadek, szczególnie że napisałeś iż jesteś prawie nowy.

- każdą aplikację możesz uruchomić z terminala --> su -c"moja aplikacja"

- jak Cię tak boli wklepywanie hasła to na wiki mamy artykuł opisujący konfigurację "sudo"

Znam "su -" i to czytałem. :) Adres, który podałem pochodzi z tego rozdziału poradnika, gdyż chciałem to odblokować (i to tam mnie wprowadzili w błąd, tekstem, który zacytowałem).

a) Yumex? Nie znam. Prawdopodobnie nie skorzystam.

B) A zgadnij po co mi to było potrzebne. ;)

c) Nie spieprzę. :) Wiem, że z SO nie należy eksperymentować, a konto roota już zostało zablokowane.

d) Wiem.

e) Nie boli mnie wpisywanie hasła, lecz niemożność dostania się do niektórych rzeczy. Przykładowo konfiguracja apache/mysql wg. tego poradnika. Za nic nie mogłem zapisać zmian w plikach w /etc/httpd/.

* yumex - graficzna nakładka na yum, znacznie ułatwiająca początkującym wyszukiwanie i instalację oprogramowania w Fedorze

--> wiki > "Zarządzanie pakietami"

c) Nie spieprzę. :)
trele morele, sam to nie raz przerabiałem ;)

A prawa dostępu do plików i właściciela można zmieniać

--> wiki > Uprawnienia

Pozdrawiam i miłej zabawy z Fedorą.

• 2 weeks later...
e) Nie boli mnie wpisywanie hasła, lecz niemożność dostania się do niektórych rzeczy. Przykładowo konfiguracja apache/mysql wg. tego poradnika. Za nic nie mogłem zapisać zmian w plikach w /etc/httpd/.

A Midnight Commander to pies? Ludzie, uczcie się konsoli! Potem system się sypie i jest dramat bo się nic nie umie zrobić z

#

Ehhhh.

Absolutnie nie wykorzystuj konta root do codziennej pracy, ani nie uruchamiaj z niego środowiska graficznego.

...

Początkowe fazy przejścia z jedynie słusznego systemu mogą wydawać się frustrujące (np. brak dostępu do niektórych plików z poziomu środowiska graficznego), jednakże wszystko jest do obejścia przy pomocy konsoli i su.

http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root#Bezp...iecze.C5.84stwo

Nie chce mi się pisać dlaczego ;)

Nie chce mi się pisać dlaczego ;)
To może ja tak z autopsji rzucę:

piszesz jedną komendę, sprawdzasz ją 30 razy i myślisz, że wszystko jest OK, zapuszczasz i patrzysz jak Twoja komenda:

* wchodzi do nie tego katalogu i usuwa zawartość (lubię robić wszystko hurtem :blink: )

* przestawia uprawnienia całego drzewa katalogów i system nie pozwoli Ci się zalogować (a mówili, że pomoże :unsure: )

* zmienia nazwy dodając jako końcówkę nazwę innego pliku usuwając ten poprzedni :lammer:

* skleja nie te co trzeba konfigi <_<

* bootowanie zatrzymuje się na trzeciej usłudze i wisi :ph34r:

* gnome krzyczy, że Twój "dom" nie istnieje, sesja uszkodziła jakieś liby, a wszystko zapętla się w nieskończoność :?:

* wzorzec z prostego wyrażenia regularnego okazał się zbyt prosty i właśnie straciłeś całą konfigurację apache :angry: a kopię wyrzuciłeś, bo przecież "nic się nie stanie"

* ten plik był jednak do czegoś potrzebny :blink:

* ...itd ale nie chcę się powtarzać w emotkach