krzychn Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Witam, chciałem zapytać czy w fedorze jest możliwość konfigurowania USB. Konkretnie chodzi o ustawianie szybkości zapisu i odczytu z pendrive, czy można to konfigurować? Zauważyłem, że w fedora nagrywanie na pendrive ma o połowę mniejszą szybkość od możliwości pendrive. np. jeżeli pendrive ma szybkość zapisu 18 MB/s to w windows xp taka szybkość naprawdę jest, ale w fedora jest o połowę mniejsza tj. 9 MB/s. Dotyczy to wszystkich producentów pendrive. Nie ukrywam, że to jest bardzo denerwujące. Dlaczego tak jest, czy są jakieś preferencje gdzie można ustawiać szybkość USB dla pendrive. Osobiście nie doszukałem się takich preferencji w menu system i w menu programy – narzędzia systemowe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Nie ma raczej takiej opcji. Już jakiś czas robiłem takie testy w warunkach domowych. Pendrive to Corsair Flash Voyager 4 GB, system plików fat32. Kopiowałem obraz .iso fedory 12 livecd (654MB). Kopiowanie kończyło się kiedy zgasła dioda na usb, a nie wtedy kiedy zamknięte zostało okienko w systemie. Wyniki: Windows XP Prof. Skopiowanie tego pliku ntfs -> fat32 zajęło 106 sek. Czyli średnia prędkość to 6.16 MB/s. Fedora 12. Skopiowanie tego pliku ext4 -> fat32 zajęło 104 sek. Średnia prędkość to 6.29 MB/s. Przyjmując jakiś błąd pomiarowy i uśredniając to wynik jest taki sam dla obu systemów. Producenci zawsze podają kosmiczne prędkości (akurat Corsair chyba nie) i lepiej się nimi nie sugerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Luty 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2010 Najlepiej właśnie skopiować cały plik który jeszcze nie był wczytywany - inny plik wgrać inny plik zczytać - i wtedy porównać wyniki a nie patrzeć na jakieś wyniki w * commanderach. To jest tak jak ze speedtest.net. Na moim Kingstonie 2GB w jednym i drugim systemie idzie podobnie, choć musze przyznać że powinno isć wg producenta 6MBps / 3MBps a idzie 14MBps / 2Mbps - autentycznie mierzone, raczej to "błąd" na moją korzyść bo wolę mieć większy odczyt. No w systemach pokazuje różną szybkość. Jaki program mogę polecić do mierzenia szybkości? może Midnight Commander - ale oczywiście trzeba kopiować odpowiednio duży plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 chciałem zapytać czy w fedorze jest możliwość konfigurowania USB. Konkretnie chodzi o ustawianie szybkości zapisu i odczytu z pendrive, czy można to konfigurować? Zauważyłem, że w fedora nagrywanie na pendrive ma o połowę mniejszą szybkość od możliwości pendrive. np. jeżeli pendrive ma szybkość zapisu 18 MB/s to w windows xp taka szybkość naprawdę jest, ale w fedora jest o połowę mniejsza tj. 9 MB/s. Dotyczy to wszystkich producentów pendrive. Nie ukrywam, że to jest bardzo denerwujące. Dlaczego tak jest, czy są jakieś preferencje gdzie można ustawiać szybkość USB dla pendrive. Osobiście nie doszukałem się takich preferencji w menu system i w menu programy – narzędzia systemowe. Spotkałem się z czymś podobnym jakiś czas temu, tyle że nie w tak drastycznej formie. Dokładnie to miałem do czynienia z jakimś pendrivem o pojemności rzędu 16 lub więcej GB sformatowanym jakimś dziwnym FAT32. Po sformatowaniu na EXT4 transfer zapis/odczyt wrócił do wartości podawanych przez producenta. Co to był za FAT32 - nie wiem, nie wnikałem... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 Moim zdaniem logiczne, że w FAT transfery są wolniejsze, gdyż ten system plików żyje jeszcze tylko dzięki telefonom (większość rozpoznaje tylko w FAT i to czasem tylko w 16), aparatom cyfrowym i może innym cudom. Spotkałem się kiedyś jednak z opinią, że jeśli często będziemy formatować np. karty pamięci w ext, to za którymś razem karta może nam zgasnąć i już nie wstać. Czytałem o tym ze 3 lata temu - ciekawe, ile w tym prawdy. No i inny mus FAT - pendrive w zasadzie ma służyć jako coś do przenoszenia na każdy PC. Pen w ext4 będzie już problemem dla Windows, więc niejako FAT jest systemem plików "cross-platform" :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 Spotkałem się kiedyś jednak z opinią, że jeśli często będziemy formatować np. karty pamięci w ext, to za którymś razem karta może nam zgasnąć i już nie wstać. Czytałem o tym ze 3 lata temu - ciekawe, ile w tym prawdy. http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory#Memory_wear Po naszemu to każdy blok (sektor) ma ograniczoną liczbę nadpisań. Wcale nie jest takie logiczne, że FAT jest wolniejszy od innych. Niedawno był temat związany z fs na dyskach usb i wyszło, że najlepiej jest używać ext2 (plus sterownik obsługujący ext2 na windowsie), ale problem pojawia się gdy zechcielibyśmy przegrać dane na innym komputerze z windowsem. Na dużych przenośnych dyskach niestety trzeba pójść na kompromis i używać ntfs... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi