joorva Napisano Luty 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2010 Powitać. PRzepycham się aktualnie z różnymi narzędziami do montarzu video pod linuksem. Na razie KdenLive odpadł, bo zachowuje się irracjonalnie, Cinelerra odrzuca mnie interfejsem i wykazuje niestabilność, a sequencer blendera wymaga trochę więcej czasu niż narzędzia dedykowane żeby coś wyskrobać. Tyle słowem wprowadzenia. A teraz do rzeczy - aktualnie męczę LiVES, kompilowałem sam pod fedorą 11 no i teraz jak chcę uruchamiać to mam komunikat że brakuje mu biblioteki libsweed_slice.so.0. Normalnie taki komunikat oznaczał brak tej biblioteki w stosownym katalogu, ale zobaczyłem że ona jest w /usr/lib i złgupiałem. Gdzie ją wrzucić żeby lives ją zobaczył? EDIT: za 5 razem ruszył, jak zepsuty silnik jachtowy :/ temat do usunięcia, przepraszam za najście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2010 Spróbuj OpenShot http://www.openshotvideo.com/ to taki kdenlive tylko stabilny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Marzec 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 dzięki, wygląda obiecująca, na pewno spróbuję. lives to porażka, szybkość pracy żałosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 Ostatnio musiałem coś zrobić na edytorze wideo, a nigdy wcześniej się tym nie interesowałem to kdenlive okazał się bezkonkurencyjny (chociaż wtedy nie wiedziałem, że istnieje openshot). Oczywiście mówię tu o amatorskiej edycji. Kdenlive ma dobre wsparcie tj. wideotutoriale, społeczność forum i wiki. Właściwie temu programowi brakuje tylko stabilność, a to kwestia czasu. Lives jest faktycznie kiepski, a Cinelerra jest najbardziej zaawansowanym edytorem skierowanym raczej dla profesjonalistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Marzec 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2010 cinelerra jest świetna jeśli chodzi o możliwości, tylko ma koszmarny interfejs (taki wczesny blender), O stabilności się nie bedę wypowiadał, bo jeśli pluje błędmami przy starcie to cięzko żebym wymagał od niej stabilnośc pod obciążeniem. Jednak jest jedynym NLE z darmowych, który posiada jako takie zacięcie do efektów specjalnych, czyli maski, śledzenie ruchu, warstwy itd. Gdyby ktoś do tego napisał ludzki interfejs i popracował nad stabilnością to by było wydarzenie open source na miarę komercyjnego aftereffects (przeginam, ale przynajmniej w tę stronę). Ja potrzebuję czegoś po prostu do poskładania video i zsynchronizowania z audio, bez bajerów, proste przejścia, wyciemnienia i już. Dlatego chyba tę robote zrobi openshot, bo mimo że wolniejszy niż kdenlive, to jak na razie bezproblemowy. kdenlive zaczął koszmarnie wariować i nie da się w nim normalnie pracować niestety u mnie (odpala się tylko przez sudo, problemy ze stabilnością, irracjonalne działanie ścieżek (np odtwarza klipy w odwrotnej kolejności niż są ułożone) - chwilowo nie mogę na nim polegać). Normalnie bym to robił w sequencerze blendera, ale on obsługuje stosunkowo mało formatów (żeby więcej trzeba go przekompilować) i ogólnie brakuje mu kilku narzędzi żeby być poważnym narzędziem tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Marzec 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2010 sorry, jakby kogoś interesowało OpenShot jest jeszcze słabszy niż KDENLive. Może jest trochę stabilniejszy, ale tez momentami odwala akcje zupełnie nieprzewidywalne, a do tego jest tak z 10 razy wolniejszy od KdenLive i kilka rozwiązań ma totalnie spierniczonych. niestety ale długa droga przed twórcą programu zanim ten zacznie się nadawać do czegoś więcej niż podłożenia muzyki pod film. ogólnie dawno bym przestał go używać, ale KDENLive nie chce mi normalnie działać PS. niedawno wyszedł openshot 1.1, gdzie poprawili chyba sporo z tych błędów, napiszę coś jak go przetestuję, bo nie mogę znaleźć RPM pod fedorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grad Napisano Maj 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2010 cinelerra jest świetna jeśli chodzi o możliwości, tylko ma koszmarny interfejs (taki wczesny blender), O stabilności się nie bedę wypowiadał, bo jeśli pluje błędmami przy starcie to cięzko żebym wymagał od niej stabilnośc pod obciążeniem. Jednak jest jedynym NLE z darmowych, który posiada jako takie zacięcie do efektów specjalnych, czyli maski, śledzenie ruchu, warstwy itd. Gdyby ktoś do tego napisał ludzki interfejs i popracował nad stabilnością to by było wydarzenie open source na miarę komercyjnego aftereffects (przeginam, ale przynajmniej w tę stronę). Ja potrzebuję czegoś po prostu do poskładania video i zsynchronizowania z audio, bez bajerów, proste przejścia, wyciemnienia i już. Dlatego chyba tę robote zrobi openshot, bo mimo że wolniejszy niż kdenlive, to jak na razie bezproblemowy. kdenlive zaczął koszmarnie wariować i nie da się w nim normalnie pracować niestety u mnie (odpala się tylko przez sudo, problemy ze stabilnością, irracjonalne działanie ścieżek (np odtwarza klipy w odwrotnej kolejności niż są ułożone) - chwilowo nie mogę na nim polegać). Normalnie bym to robił w sequencerze blendera, ale on obsługuje stosunkowo mało formatów (żeby więcej trzeba go przekompilować) i ogólnie brakuje mu kilku narzędzi żeby być poważnym narzędziem tego typu. Jest nowa stabilniejsza wersja cinelerry nie pamietam nazwy zobacz w ArtistX , swoją drogą jest to ciekawa dystrybucja dla artystów, edycja wideo, dżwieku, grafiki rastrowej i wektorowej i dużo wiecej.Zerknij jeszcze tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_free_...ftware_packages i tu http://translate.google.pl/translate?hl=pl...ation.htmljeśli chcesz coś prostego to proponuje KINO ciekawy soft, stabilny, dobry eksport i import.Jeżeli masz szybkie łącze to http://corp.kaltura.com/technology/editing_and_annotation. http://freshmeat.net/tags/non-linear-editor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi