Skocz do zawartości

Problem Z Sterownikami Od Nvidi

Kultutubatety

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc niedawno zaczolem swoja przygode z fedora (wczoraj wieczorem ^^) wszystko bylo idealnie do momentu gdy postanowilem zainstalowac sterowniki do karty graficznej najpierw zainstalowalem od producenta z strony nvidi wszystko działało ok ale np Frets on Fire zamulalo wiec cos bylo nietak podczas przegladania wiki i innych zrodel znalazlem :

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia

postanowilem wiec je zainstalowac moja karta graficzna to Geforce 9600M GT

dla tej karty opcjonalne sa te sterowniki : ,,Dla GeForce 6 i nowszych:

su -c "yum install kmod-nvidia"''

ale nizej bylo wspomiane akmod wiec zalogowalem sie jako root i wpisalem yum install akmod-nvidia zrestrartowalem Fedora i ;]

teraz podczas uruchamiania fedory ten znaczek sie laduje ale potem pelno krzaczkow sie pojawia ;(

tak samo jak wciskam ctrl alt i f1 rowniez same krzaczki na ekranie ;/ a zalezy mi zeby nieusuwac i nanowo instalowac fedory bo juz troche ja pokonfigurowalem pod siebie

ogolnie bym sobie z tym poradzil ale wczesniej usunolem wpis w grubie podczas wyboru systemow do tak jakby trybu awaryjnego (mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi [to samo jadro ale bez programow] )

czy byłby ktos w stanie pomóc ??

ok juz przeczytalem dzx za pomoc myslalem ze stery sie podmieniaja przyzwyczajenie z windows-a ;] teraz ide probowac swoich sil

skonczylo sie na pelnej reinstalacji fedory ale chcialbym uniknac po raz kolejny jej ponownej instalacji bo z tego co wyczytalem zainstalowalem fedore z dvd nie z podstawowymi sterownikami tylko z Nouveau. i teraz jak to ugryzc czyli zeby sytuacja sie niepowtorzyla i zebym niemusial na nowo intalowac linuxa ??;]

laptop: HP pavilon dv5 1060ew

karta grafiki geforce 9600m GT

oraz jak sprawdzic ktore sterowniki instalowac tzn czy z pae cyz bez ??^^

za pomoc bede wdzieczny ;]

juz udalo sie doszedlem co i jak tylko pytanie zainstalowalem sterowniki kmod nvidi pae bo akmod (_niema_ → nie ma) ORT czy jezeli bym zainstalowal same akmod nvidia to by bylo wszystko ok?? tzn cyz by sie dostosowaly do tego kernela??