Su_Man Napisano Marzec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 Załóżmy ze che zaisntalowac program vlc ale tylko dla jednego uzytkownika komputera ( mam 3 uzytkownikow a tylko jeden go uzywa) .Jaka komenda mam to zrobic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 Hmm... co to za różnica dla ilu? Program nie jest instalowany wielokrotnie w folderach domowych użytkowników tylko raz w /usr. Liczba użytkowników nie ma wpływu na rozmiar programu po instalacji. No chyba, że chcesz ograniczyć dostęp do danego programu, wtedy pocztaj man chmod i man chown . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Marzec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 Możesz udostępnić pewnej grupie użytkowników dany plik wykonywalny (prawdopodobnie /usr/bin/vlc) 1. Dodajemy grupę np. programy_vlc 2. Dodajemy do grupy użytkowników korzystających z VLC 3. Jako root chmod 750 /usr/bin/vlc chown root.programy_vlc /usr/bin/vlc I tak zabraniamy dostępu do programu dla innych użytkowników. Bo myślę że Tobie o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi