cristobal Napisano Marzec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2010 Witam... mam taki problem. Nadanie uprawnień użytkownikowi do bazy wygląda tak: grant all privileges on baza.*to user@localhost; A jak zrobić odwrotnie, czyli zabrać użytkownikowi uprawnienia do danej bazy?? Z góry dzięki za pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2010 Chyba działy pomyliłeś Komenda której potrzebujesz to REVOKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2010 Zwracaj uwagę gdzie wrzucasz swoje wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Marzec 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2010 Na początki polecam PHPMyAdmin - nie dość cze administrujesz to uczysz się zapytań - wyświetla je w oknie przeglądarki. Wymagania - graficzna przeglądarka internetowa, MySQL, Apache. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2010 Na początki polecam PHPMyAdmin - nie dość cze administrujesz to uczysz się zapytań - wyświetla je w oknie przeglądarki. Wymagania - graficzna przeglądarka internetowa, MySQL, Apache. Hmm pewnie tak. Ale.... Bez żadnego wcześniejszego przygotowania zaczynałem z linią komend (mysql). Tzw "learning curve" jest ostra, ale do podstawowych zagadnień administracyjnych dużo nie potrzeba. Za to w logach mojego domowego serwera www duża część errorów to macanie po omacku za phpMyAdmin. Czyli chcą mi się do bazy dobrać. Wolę nie mieć "klikalnych" narzędzi, komunikacja z bazą przez socket, a script kiddie niech sobie macają dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Marzec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2010 Jeśli chcesz żeby phpMyAdmin był cich y to wyłącz wyświetlanie błędów, włącz dostęp przez localhost albo twojego IP lub przełącz logi do phpMyAdmin gdzie indziej. Powiem, że wiedza podstawowych zapytań również się przydaje ponieważ niektórych rzeczy nie ma w tym "klikadle" i to akurat jest normalne, a cześć rzeczy zrobisz szybciej coś wpisując. phpMyAdmin jest po to aby przyspieszyć pracę i t znacznie. Chyba bym się zajechał jak niektóre rzeczy miałbym analizować w konsoli albo przez PHP. Pozatym np. uprawnienia o wiele lepiej widzisz niż na terminalu. Same zalety, a wat niewiele. Możesz jeszcze skonfigurować ssh do phpMyAdmina jak ja, co powinno być wręcz wymagane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi