endrjun Napisano Marzec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2010 Używam F12 z najnowszym update. Mam na dysku 4GB partycję ext4 i chciałbym ją zamienić na ntfs. GParted nie potrafi jej usunąć, ani też sformatować w żadnym innym standarcie Ponowne uruchomienie zalecane w komunikacie nie pomaga. Oto komunikat GParted GParted 0.5.1 Biblioteka Libparted 1.9.0 Formatowanie /dev/sda4 na ntfs 00:00:03 ( BŁĄD ) kalibracja /dev/sda4 00:00:01 ( UDANE ) ścieżka: /dev/sda4 początek: 69770295 koniec: 78156224 rozmiar: 8385930 (4.00 GiB) ustawianie rodzaju partycji /dev/sda4 00:00:02 ( BŁĄD ) komunikaty libparted ( INFORMACJA ) Jądro systemu nie mogło ponownie odczytać tablicy partycji na /dev/sda (Urządzenie lub zasoby zajęte). Oznacza to, że Linux nie będzie wiedział nic o modyfikacjach jakie zostały poczynione aż do czasu ponownego uruchomienia komputera. Należy ponownie uruchomić komputer zanim wykonasz jakąkolwiek operację na /dev/sda. Jądro systemu nie mogło ponownie odczytać tablicy partycji na /dev/sda (Urządzenie lub zasoby zajęte). Oznacza to, że Linux nie będzie wiedział nic o modyfikacjach jakie zostały poczynione aż do czasu ponownego uruchomienia komputera. Należy ponownie uruchomić komputer zanim wykonasz jakąkolwiek operację na /dev/sda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2010 Masz tą partycję zamontowaną? Odmontuj ją albo użyj live cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Marzec 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2010 Masz tą partycję zamontowaną? Odmontuj ją albo użyj live cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Marzec 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2010 Masz tą partycję zamontowaną? Odmontuj ją albo użyj live cd. Oczywiście, że odmontowałem przed próbą skasowania / formatowania. Początkowo GParted pokazuje, że usunął partycję, ale po utworzeniu nowej i próbie formatowania wypisuje komunikat j.w. i po odświeżeniu wskazań pokazuje partcję ext4 tak jakby nie była usunięta. Spróbuję z LiveCD, ale takich numerów GParted nie robił z innymi systemami plików niż ext4. Może problem jest w tym, że ta partycja zajmuje ostatnie 4GB na "końcu" dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2010 Usuń fdiskiem tekstowo. Parted czasami zawodzi. Miałem podobną sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Marzec 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2010 Usuń fdiskiem tekstowo. Parted czasami zawodzi. Miałem podobną sytuację. Dziękuję expertom za porady i pozdrawiam. Partycję ext4 usunąłem i założyłem ntfs przy pomocy narzędzia do obsługi dysków Palimpsest. GParted zawiera więc błędy w obsłudze partycji ext4. Dobrze byłoby to sprawdzić na innych komputerach i wysłać zgłoszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi