Skocz do zawartości

Pomocy ! Przegrzewa Się Komputer !

max heiliger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum !

Mam dosyć poważny problem, od kilku dni przeszukuję internet ( strony polskie i anglojęzyczne ) i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, Mam kilka teorii dlatego chciałbym zapytać bardziej zaawansowanych użytkowników o poradę

Sprawa dotyczy tego sprzętu - ( Laptop Acer Aspire z 2008 roku )

processor : 0

vendor_id : GenuineIntel

cpu family : 6

model : 22

model name : Intel® Celeron® CPU 530 @ 1.73GHz

stepping : 1

cpu MHz : 1733.329

cache size : 1024 KB

fdiv_bug : no

hlt_bug : no

f00f_bug : no

coma_bug : no

fpu : yes

fpu_exception : yes

cpuid level : 10

wp : yes

flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe lm constant_tsc up arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm

bogomips : 3454.87

clflush size : 64

power management:

Problem :

Komputer przegrzewa się do tego stopnia, że w pewnym momencie sam się wyłącza. Nie jest to spowodowane brudem wewnątrz, bo już go rozkręcałem dwa razy ( raz dzisiaj i przedwczoraj ) i w środku nie było brudu, dla pewności jeszcze przeczyściłem, ale nic się nie zmieniło. Przyczyną także nie jest OS. Fedorę 12 zainstalowałem tydzień temu, wcześniej było OpenSuse i problem był ten sam. Jeszcze wcześniej było Ubuntu ale tam wszystko było ok.

Objawy:

Kiedy włączam komputer "na zimno" wówczas wentylator zakręci się na około 3-4 sekundy przy starcie a potem stoi nieruchomo. jak już system zastartuje, wpisuję w terminal komendę # sensors wówczas podaje mi cały czas temperaturę ( temp1) jako 0 stopni. Za to w graficznym monitorze temperatury w pasku u góry jest inny sajgon - Temp1 i Procesor cały czas są na 0, natomiast core rośnie cały czas, aż do momentu kiedy osiągie 100 stopni, no a wtedy jest gejmower :lammer: komputer się sam wyłącza. Włączam go natychmiast ponownie i co się dzieje ? po uruchomieniu wentylator chodzi ( i to cały czas ! !!! ) z jednakową dosyć dużą prędkością. natomiast temperatura procesora i temp 1 na graficznym monitorze na pasku od tego momentu cały czas jest pokazywana jako 95 stopni Za to temperatura core spada. Teraz, kiedy to piszę, wentylator chodzi już od ponad godziny, a temperatura procesora jest dalej pokazana taka sama. 95 stopni , co istotnie, jeżeli wyłączę komputer sam, zanim się przegrzeje po ponownym uruchomieniu temperatura na liczniku będzie dalej 0 i wentylator się nie włączy. Żeby pokazał te 95 stopni i uruchomił wentylator musi się wyłączyć sam :blink:

[root@mk mk]# sensors

acpitz-virtual-0

Adapter: Virtual device

temp1: +95.0°C (crit = +100.0°C)

coretemp-isa-0000

Adapter: ISA adapter

Core 0: +45.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)

nie jest możliwe, żeby wewnątrz było 95 stopni, bo powietrze wychodzi zimne. , co istotnie, jeżeli wyłączę komputer sam, zanim się przegrzeje po ponownym uruchomieniu temperatura na liczniku będzie dalej 0 i wentylator się nie włączy.

Wnioski :

Moim zdaniem, komputer mierzy temperaturę procesora tylko raz, w momencie uruchamiania, więc coś mi się zdaje że być może jakiś czujnik jest uszkodzony, ale naprawdę nie jestem pewien, moja wiedza na ten temat jest więcej niż skromna.

A jaka jest wasza opinia ?

Mam jeszcze jeden pomysł na rozwiązanie problemu. Gdyby tak w jakiś sposób włączyć wentylator manualnie, żeby chodził cały czas to było by OK, hałas mi nie przeszkadza. Niestety w BIOS nie mam takiej funkcji. Próbowałem przy pomocy tej komendy # pwmconfig ale się nie udało. Nie jestem także w stanie wpiąć wtyczki od wentylatorka w inne miejsce, bo jest tam tylko jedno takie gniazdko.

pomocy plizzzzzz !!!

pozdrawiam

Jaki to dokładny model laptopa? Zacznij od aktualizacja biosu ze strony producenta laptopa. Przeczytaj ze zrozumieniem i wykonaj to co tutaj http://wiki.archlinux.org/index.php/Lm_sensors jest napisane (to znaczy tak z głową, bo to jest opis dla innej dystrybucji). Głównie chodzi mi o punkt 1. http://wiki.archlinux.org/index.php/Lm_sen...ls_.3E.3D2.6.31 i wykonaj sensors-detect (przeczytaj wyjście), załaduj wykryte moduły i uruchom usługę lm_sensors poleceniem /etc/init.d/lm_sensors restart .