Gość Guest_GABOR_* Napisano Marzec 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2010 czy wie ktoś z skąd można wziąć sterowniki do tytułowego monitora po zainstalowaniu grafiki przestało mi go wykrywać a yum nie znajduje żadnych sterów do SyncMaster na necie niestety same .exe dla windy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Marzec 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2010 "po zainstalowaniu grafiki" - domyślam się, że zainstalowałeś jakieś sterowniki, skądś, do jakiejś karty graficznej. "przestało mi go wykrywać" - tzn.? nie podnoszą się X? nie masz nawet konsoli? z problemem sterowników do monitora pod linuksa spotykam się pierwszy raz, do tej pory wystarczało odpytanie monitora po ddc (i o ile nikt niczego nie zbroił "działo się samo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest_GABOR_* Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 fakt wyraziłem sie mało precyzyjnie wiec rozwine: zainstalowałem z rpm fedory karte graficzną kmod-nvida "yum install" "moja karta g-force7600GT" edytowałem plik dodajac rdblacklist=nouveau po ponownym uruchomieniu zamiast wykrywac sync master wykrywa"" nieznany po kliknieciu wykryj monitor nic sie nie dzieje edytowałem, plik Xorg.conf Xorg.conf # Xorg configuration created by livna-config-display Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection zamiana na Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2010 Nadal nie napisałeś na czym polega problem. Jeśli tylko na niewykrywaniu monitora, to raczej jest to mało istotne jeśli grafika działa. Ja też mam tylko "Monitor domyślny" i mam to w nosie dopóki mam oczekiwaną rozdzielczość i odświeżanie. Nota bene zamiany w xorg.conf wprowadzane ręcznie mogą być z automatu nadpisywane. Zobacz: tail -1 /etc/X11/xorg.conf Chyba, że wyłączyłeś tę funkcję. Sterowniki instalowałeś wg poradnika? → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia Zakładam, że "edytowałem plik dodając rdblacklist=nouveau" oznacza, że dopisałeś to w grub.conf jako parametr jądra? P.S.Listingi umieszczaj między znacznikami [code][/code] lub (jeśli to coś dłuższego niż 15 linii) między [codebox][/codebox] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Kwiecień 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2010 u mnie też w xorg.conf mam unknown, natomiast w nvidia x server settings monitor mi się przedstawia (ale inaczej niż na obudowie ) ) - ale ja byłem be i graficzną instalowałem z binarek nvivdii (i co kernel powtarzam instalację ) w xorg.conf mam sensowne częstotliwości v i h, monitor działa dokładnie jak chcę, więc brak ładnego wpisu w xorg także mi w niczym nie przeszkadza. sterowniki win - albo masz na myśli profile kolorów (nie jestem zawodowym grafikiem, nie mam pojęcia jak wykorzystać gotowe profile ale krzywe kolorów można korygować (psuć?) ) albo aplikację pozwalającą sterować parametrami z aplikacji zamiast z przycisków na monitorze (znowu - ja podniosłem binarki z nvidii - coś tam się daje regulować, tyle, że nie czułem potrzeby. no może raz...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi