Skocz do zawartości

Zywotnosc Baterii

Materid

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz czy dobrze działa applet skalowania częstotliwości pracy procesora (cat /proc/cpuinfo). Co prawda nie mam porównania z windowsem, ale z tego co się orientuję to czas powinien być zbliżony czy nawet na korzyść fedory. Z rzeczy, które mógłbyś dostać jakby gratis to w fedorze 12 nowy demon tuned https://fedoraproject.org/wiki/Features/PowerManagement . Z innych możliwości, na którymi już trzeba trochę posiedzieć to laptop-mode-tools, Powernowd czy tzw. undervolting. Ze spowolnieniem dysków fedora powinna sama sobie radzić, ale zawsze można się wspomóc wspomnianym laptop-mode-tools. Możliwości jest dużo, ale nawet standardowa instalacji powinna zapewniać przyzwoitą żywotność (u mnie np. 2,5h na standardowej baterii 6-cell). U Ciebie coś na pewno jest nie tak. Niektóre laptopy tych raczej gorszych producentów nie radzą sobie z efektywnym chłodzeniem pod linuksem...

Zobacz czy dobrze działa applet skalowania częstotliwości pracy procesora (cat /proc/cpuinfo). Co prawda nie mam porównania z windowsem, ale z tego co się orientuję to czas powinien być zbliżony czy nawet na korzyść fedory. Z rzeczy, które mógłbyś dostać jakby gratis to w fedorze 12 nowy demon tuned https://fedoraproject.org/wiki/Features/PowerManagement . Z innych możliwości, na którymi już trzeba trochę posiedzieć to laptop-mode-tools, Powernowd czy tzw. undervolting. Ze spowolnieniem dysków fedora powinna sama sobie radzić, ale zawsze można się wspomóc wspomnianym laptop-mode-tools. Możliwości jest dużo, ale nawet standardowa instalacji powinna zapewniać przyzwoitą żywotność (u mnie np. 2,5h na standardowej baterii 6-cell). U Ciebie coś na pewno jest nie tak. Niektóre laptopy tych raczej gorszych producentów nie radzą sobie z efektywnym chłodzeniem pod linuksem...

Moj laptop to ASUS k50 ...

sprawdze te rzeczy o ktorych mowisz i napisze co i jak.

BTW wg Twojego posta wynika ze powinienem sie przeniesc na Fedore 12?

tak pytam czy jest sens bo słyaszałem o niej same mało pozytywne opinie

BTW wg Twojego posta wynika ze powinienem sie przeniesc na Fedore 12?

tak pytam czy jest sens bo słyaszałem o niej same mało pozytywne opinie

Tak. Zawsze kierujesz się opiniami innych ludzi w ciemno? Lubisz jak inni wyręczają Cię w samodzielnym myśleniu?

Tak. Zawsze kierujesz się opiniami innych ludzi w ciemno? Lubisz jak inni wyręczają Cię w samodzielnym myśleniu?

Sprawy o ktorych mam male pojecie wole skonsultowac z ludzmi ktorzy wiecej wiedza na dany temat niz ja:)

A ze nie znam sie na tyle na Linuksach to tak :)

po wpisaniu tej komendy wyskakuje cos takiego:

processor : 0

vendor_id : AuthenticAMD

cpu family : 17

model : 3

model name : AMD Athlon X2 Dual-Core QL-65

stepping : 1

cpu MHz : 1050.000

cache size : 512 KB

physical id : 0

siblings : 2

core id : 0

cpu cores : 2

apicid : 0

initial apicid : 0

fdiv_bug : no

hlt_bug : no

f00f_bug : no

coma_bug : no

fpu : yes

fpu_exception : yes

cpuid level : 1

wp : yes

flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc nonstop_tsc extd_apicid pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch osvw skinit

bogomips : 4197.94

clflush size : 64

power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate

processor : 1

vendor_id : AuthenticAMD

cpu family : 17

model : 3

model name : AMD Athlon X2 Dual-Core QL-65

stepping : 1

cache size : 512 KB

physical id : 0

siblings : 2

core id : 1

cpu cores : 2

apicid : 1

initial apicid : 1

fdiv_bug : no

hlt_bug : no

f00f_bug : no

coma_bug : no

fpu : yes

fpu_exception : yes

cpuid level : 1

wp : yes

flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc nonstop_tsc extd_apicid pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy 3dnowprefetch osvw skinit

bogomips : 4188.80

clflush size : 64

power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate

Co mozesz z tego wywnioskowac?

Co mozesz z tego wywnioskowac?

Mogę wywnioskować, że częstotliwość taktowania procesora na obu rdzeniach wynosi 1050 Mhz, czyli skalowanie działa. Chociaż to i tak jest dosyć wysoka wartość, ale widocznie na athlonach tak już jest. Pokaż jeszcze lspci

Sprawy o ktorych mam male pojecie wole skonsultowac z ludzmi ktorzy wiecej wiedza na dany temat niz ja:)

A ze nie znam sie na tyle na Linuksach to tak :)

Skąd ta pewność, że oni znają się lepiej? Najczęściej jest tak, że najwięcej gadają użytkownicy, którzy niedawno zainstalowali ubuntu, a i tak używają go jako jako drugiego systemu, bo przecież trzeba na czymś pograć. Jeszcze inni mieli zainstalowane już wszystkie dystrybucje jakie można znaleźć na distrowatch, ale tak się akurat złożyło, że udało im się ujarzmić tylko jedną tzn. zrobiła wszystko automatycznie i działa i ta dystrybucja jest od tej pory ich jedyną i najlepszą. A inne są złe, bo nie wszystko działa z automatu i trzeba trochę doczytać co oczywiście jest ponad ich siły.

Mogę wywnioskować, że częstotliwość taktowania procesora na obu rdzeniach wynosi 1050 Mhz, czyli skalowanie działa. Chociaż to i tak jest dosyć wysoka wartość, ale widocznie na athlonach tak już jest. Pokaż jeszcze lspci

Skąd ta pewność, że oni znają się lepiej? Najczęściej jest tak, że najwięcej gadają użytkownicy, którzy niedawno zainstalowali ubuntu, a i tak używają go jako jako drugiego systemu, bo przecież trzeba na czymś pograć. Jeszcze inni mieli zainstalowane już wszystkie dystrybucje jakie można znaleźć na distrowatch, ale tak się akurat złożyło, że udało im się ujarzmić tylko jedną tzn. zrobiła wszystko automatycznie i działa i ta dystrybucja jest od tej pory ich jedyną i najlepszą. A inne są złe, bo nie wszystko działa z automatu i trzeba trochę doczytać co oczywiście jest ponad ich siły.

LSPCI, no mnie z tego wzgledu ze trzeba doczytać bardziej pasuje Fedora niz np Mandriva czy Ubuntu. Dzieki temu naucze sie troche struktury/zasad/reguł działania systemu i bede sie weprawiał w obsługe Linuksa poprzez nauke :) bo nie wszystko bedzie na x2 klikniecia :) . Faktem jest ze czasem jest to irytujace jak trzeba czegos szukac w internecie mimo ze szybko tego potrzebujemy ale nie chodzi :) oraz to ze zakłada sie jakies "banalne / wrecz głupie " posty na forum bo czlowiek sie dopiero uczy i ogarnia to wszystko!

Chociazby komend które mi teraz podajesz, inaczej nie bylyby mi pewnie potrzebne :)

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge

00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (int gfx)

00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)

00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)

00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)

00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]

00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller

00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller

00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller

00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller

00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller

00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)

00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller

00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge

00:14.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI2 Controller

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h HyperTransport Configuration (rev 40)

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Miscellaneous Control

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Link Control

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics]

02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M92 [Mobility Radeon HD 4500 Series]

03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)

04:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

No tak właśnie się domyślałem, że cały chipset ati... W takim razie nie będzie lekko, ale to jest też kolejny powód żeby zainstalować f12 (zrób preupgrade z f11). Mam na swoim utrzymaniu właśnie laptopa na ati i na f12 działa dosyć przyzwoicie. Dodatkowo na Twojej karcie na f12 jest możliwości ruszenia 3d na otwartych sterownikach.

No tak właśnie się domyślałem, że cały chipset ati... W takim razie nie będzie lekko, ale to jest też kolejny powód żeby zainstalować f12 (zrób preupgrade z f11). Mam na swoim utrzymaniu właśnie laptopa na ati i na f12 działa dosyć przyzwoicie. Dodatkowo na Twojej karcie na f12 jest możliwości ruszenia 3d na otwartych sterownikach.

tzn mam sciagnac Fedore 13 z wiki czy da rade aktualizowac to komenda jakas lub czyms takim?

Zainstalowalem :)

BTW 3D nadal nie ma, mam doinstalowac jakies sterowniki ATI specjalne?

w ogole system sie troche sapac zaczal ale juz go ogarnalem ;) Chroma musialem instalowac jeszcze raz :) zaraz odłącze baterie zobacze ile czasu bedzie pracowac!

Wg Linuxa 99.9 % baterii i 1 h do konca pracy :/

po przełączenie na Winde pokazuje 1:55

Trzeba doinstalować, ale nie pamiętam nazw. Poszukaj na forum, bo było wiele razy, nawet w ciągu ostatniego tygodnia. Nie sugeruj się tymi miernikami systemowymi tylko zmierz ile faktycznie jest i sprawdź aktualną pojemność baterii. Domyślam się, że te oszacowania na windowsie działają tak samo skutecznie jak przewidywany czas zakończenia kopiowania pliku.

• 2 months later...

Zmierzylem to (odkopie stary temat) bo mialem teraz czas i faktycznie czas na Windzie tak jak pisalem od poczatku jest wyzszy o jakas 1-,15 h

Na naładowanej baterii ogladanie filmu w Windows (1 h 22 min trzymal) na Fedorze 13 (40 minut) wiec roznica jest :/ czytalem na linux.pl ze na laptopy najbardziej przystosowana dystrybucja jest SUSE a niektore dystrybucje slabo radza sobie z WiFi lub Bateria ;P

Ja obstawiam, że nie tyle chodzi o same wifi co całą platformę... Niestety linux nigdy nie radził sobie tak dobrze z ati jak z intelem (z winy producenta), więc taki problem na komputerach zbudowanych w całości na amd to nic szczególnie zaskakującego. Właściwie na forum praktycznie nie pojawiają się tematy opisujące problem z wydajnością baterii na laptopach z chipsetem intela. Musisz się z tym pogodzić chyba...

Teraz sobie jeszcze przypomniałem, że ostatnio czytałem o wydaniu nowej wersji dystrybucji opartej na ubuntu o nazwie WattOS. Jak sama nazwa wskazuje jest zoptymalizowana na oszczędzanie energii. Może warto spróbować? Stronka http://www.planetwatt.com/