tomxx Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 Witam, czy jest jakaś dystrybucja (komercyjna) przygotowana na serwer poczty (była by użwana pod lanem) i co byście polecili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 hmm, może napisz jakie masz wymagania. Każdy linux może być serwerem pocztowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenar Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 Zainstaluj sobie coś łatwego w obsłudze, fedore 12, ubuntu 10.04, mandrive 2010, do tego lepiej jest dobrać oprogramowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 [...] fedore 12, ubuntu 10.04, mandrive 2010,[...] [...] (komercyjna) [...] Czyli raczej RedHat albo SuSE. Chyba, że chodzi o to, żeby można było daną dystrybucję wykorzystywać do celów komercyjnych, ale to każdy Linux ma tę cechę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 Zainteresuj się projektem Zimbra, a serwer to CentOS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenar Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 zrozumiałem że do celów komercyjnych. system właściwie jest bez znaczenia. ważniejsze oprogramowanie. jeśli chcesz bezpłatny system masz ubuntu, jak na mój gust świetny dla początkujących, dobre wsparcie i tak dalej, fedora u mnie przysporzyła mi więcej problemów. (wybaczcie entuzjaści fedory) (choć piszę to z fedory ) chcesz komercyjną wersję, to też bez większego znaczenia jaką, choć nowel jest chyba najbardziej rozwinięty. (z mojego punku widzenia) a co do zimbry polecam ją przetestować https://mail.nooutlook.pl/ możesz użyc mojego konta login: [email protected] pas: CapsLock123 ale z uwzględnieniem dużych liter. jeśli chcesz własne konto to http://deltek.pl/zimbra/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicerk Napisano Kwiecień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2010 Ja polecam system FreeBSD, może to nie linux, ale świetnie się nadaje na serwer poczty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2010 [...] choć nowel jest chyba najbardziej rozwinięty. [...] [flame] Ale duże firmy (w tym banki) stawiają jednak serwery częściej na RH niż na SUSE, szczególnie jeśli mówimy nie o SUSE jako takim a o wersji SLES Novella. A za darmo można mieć znakomity "klon" RH - CentOS. [/flame] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2010 Flame to to chyba akurat nie jest. Pan Baranowski opisywał na FODzie kiedyś udział RedHata na serwerach komercyjnych, i jakieś 60% to był RedHat w firmach. W bankowości zdaje się też w dużych ilościach. Wsparcie jest drogie, ale dzwonisz, i naprawiają jak płacisz juz za full wypas wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomxx Napisano Maj 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 Flame to to chyba akurat nie jest. Pan Baranowski opisywał na FODzie kiedyś udział RedHata na serwerach komercyjnych, i jakieś 60% to był RedHat w firmach. W bankowości zdaje się też w dużych ilościach. Wsparcie jest drogie, ale dzwonisz, i naprawiają jak płacisz juz za full wypas wsparcie. ok, trzeba mieć zimbrę+licencje+linuxa? ostatniego nie ma ja bym wziął red hat, suse, fedora, knoppix któreś z tych bo na tych pracowałem na łubuntu mi się nie udało pracować... warto żeby ktoś w miarę możliwości się mógł ze mną spotkać i pomóc mi to doprowadzić do użyteczności(p.s. narazie trzeba dostać komputer którego nie ma w firmie;D) znajomy poradził mi żeby Sendmail + Cyrus IMAP co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenar Napisano Maj 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 bierz suse lub red hat nie koniecznie w takiej kolejności.. są one najbardzie do tego przystosowane. a jak doczytałemto red hat chyba naj bardziej.. //edit licencja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomxx Napisano Maj 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2010 chodzi mi o licencje na program pocztowy(musi być wersja komercyjna)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Maj 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2010 http://www.open-xchange.com/ http://www-01.ibm.com/software/lotus/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi