Opaal Napisano Listopad 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2004 Yoo!! Zainstalowalem sobie FC3:) Wszystko miod malina tylko: 1. co mam zrobic zeby mi FC przy starcie systemu montowala do/mnt pozostale partycje 2. co to jest za partycja jakas vdmlinux czy jakos tak i dlaczego nie jest to ext3 tak jak partycje tworzy mandaryna ?? Z gory dzieki za wszelkie info Pozdrawiam OPAAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeti Napisano Listopad 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2004 1. w pliku /etc/fstab dopisz /dev/hdXY /winc vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 X - dysk Y- partycja /winc - miejsce gdzie ma być zamontowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opaal Napisano Listopad 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2004 (_acha_ → aha) ORT i jeszcze jedno Jakie mam podac miejsca montowania partycji jakbym chcial recznie je wybrac podczas instalacji odpowiednio dla Linux swap, Linux ext3 i drugiej Linux ext3 bo wlasnie takie 3 partycje tworzy mi mandaryna 10 Jeszcze raz THX za wszelkie info OPAAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Listopad 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 Witam!! Troszku nie rozuumiem co Ci chodzi, ale swap zostaw w spokoju(partycja wymiany). A te ext3, to nie wiem.(_napewno_ → na pewno) ORT jedna to / a druga, to nie wiem może być /home!! Napisz o co Ci chodzi konkretnie z tymi partycjami ?? POZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opaal Napisano Listopad 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 dobra pozostawmy miejsca montowania tych partycji ext3 i zajmijmy sie tym problemem ze FC3 nie montuje mi partycji automatycznie przy starcie Zrobilem tak jak radzil yeti i urzadzenia na liscie urzadzen sie pojawily ale wyskakuja mi 2 bledy: 1. ze dysk moze zamontowac tylko root 2. wyskakuje mi problem z odczytem tych dyskow - nieprwidlowy dysk czy jakos tak i mam sie upewnic ze jest dobrze podlaczony (_acha_ → aha) ORT i czy jest jakies polecenie do sprawdzenia literek i numerkow partycji bo cos moze zle wklepalem? Moje dyski to chyba odpowiednio hda1, hda5, hda6 Pozdro OPAAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Listopad 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 z roota fdisk -l jak ci dalej nie bedzie smigac to daj znac pokaze ci jak ja to zrobilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 /dev/hdXY /winc vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 A co zrobić, żeby te partycje były widoczne w oknie Komputer (FC3, GNOME)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opaal Napisano Listopad 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 DEMON no to daje znac bo mi to nie chula Zrobilem tak jak radzil yeti i owszem pokazaly sie dyski na liscia urzadzen ale zeby sie na nie dostac to juz straszna lipa jest (_acha_ → aha) ORT i numerki i literki dyskow mam OK bo juz oblookalem Takze jak mozesz to bardzo prosilbym Cie o pomoc POZDRAWIAM OPAAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2004 Cos za dużo kombinacji, trudno mi sie bylo wczytać. Macie tu mojego fsaba z FC3. Niech was nie zmyli wpis z FC2 - jeszcze ją mam na dysku. Wszystko mi się samo montuje spod usera. # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/hda1 /C ntfs defaults,ro,umask=0 0 0 /dev/hda8 /D vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 /dev/hda9 /E vfat utf8,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0 LABEL=FC2 /FC2 ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda5 swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opaal Napisano Listopad 18, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2004 No witam ponownie Otoz rozwiazanie mojego problemu bylo za***iscie banalna Mianowicie nie podalem przy instalacji punktu montowania poszczegolnych partycji bo myslalem ze to sie zrobi automatycznie tak jak w mandarynie Teraz jest juz wszystko OK ale mam kolejny problem ale to juz do innego dzialu sie nadaje Jeszcze raz THX za wszelkie info i porady POZDRAWIAM OPAAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2004 A co zrobić, żeby te partycje były widoczne w oknie Komputer (FC3, GNOME)? Przypuszczam, że punkt montowania musi być w /mnt lub /media (nie sprawdzałem; używam KDE ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi