zyguli Napisano Maj 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2010 Po przeinstalowaniu Windowsa nastała konieczność reinstalacji GRUBa. Po włożeniu płyty Fedora 9 (na dysku jest Fedora 10 zainstalowana przez preupgrade), wybraniu trybu rescue, podmontowaniu systemu przez: chroot /mnt/sysimage sprawdzeniu listy partycji fdisk -l okazało się, że partycja z Windowsem to sdb1. Po wpisaniu: grub-install /dev/hdb1 pojawił się komunikat o błędzie. Po zgłębieniu tematu w sieci, okazało się, że konieczne jest zastosować komendę grub-install --recheck /dev/hdb1/ Z tego co zrozumiałem, to z powodu przestawienia logicznego partycji, co miało miejsce w poprzedniej instalacji Windowsa. Po wykonaniu polecenia, ponowiłem próbę z grub-install /dev/hdb1 . Po restarcie komputera pojawiło się okno Gruba, trochę zdezelowane, ale uznałem, że to kwestia tego, że jest ze starszej wersji. Załadował się Linux. Po ponownym restarcie i próbie załadowania Windowsa, GRUB się po prostu przeładował i wrócił do listy wyboru systemu. Tak się dzieje za każdym razem. W Linuksie nie ma dostępu do tej partycji jako jedynej z NTFSem. W Gparted miała Flagę "boot". Po zdjęciu jej, Grub przestał się pojawiać i ani Windows, ani Linux się nie łądują. Oprócz tego w "informacji" widnieje treść: Failed to starup volume: Invalid ardument. Failed to mount '/dev/sdb1': Invalid argument. The device '/dev/sdb1' doesn't have a valid NTFS. Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a partiion (e.d. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around? ntfsresize v2.0.0 (libntfs 10:0:0) Failed to startup volume: Invalid argument ERROR(22): Opening '/dev/sdb1' doesn't have a valid NTFS. Maybe you selected the wrong partition? Or the whole disk instead of a partiion (e.d. /dev/hda, not /dev/hda1)? This error might also occur if the disk was incorrectly repartitioned (see the ntfsresize FAQ). Nie można odczytać zawrtości systemu plików! Z tego powodu pewne operacje mogą być niedostępne. Co zrobiłem nie tak? Jak to naprawić? Czy dane z sdb1 (mojej partycji C:\) są bezpieczne? Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2010 Zamazałeś boot sektor Windows. Prawidłowe polecenie to grub-install /dev/sdb i nie byłoby problemu - GRUB powinien być zainstalowany w MBR (/dev/sdb) a nie zamiast sektora rozruchowego Windows (/dev/sdb1). BTW od dawna nie ma w Fedorze urzadzeń /dev/hdXY - od chyba F8 zostały zastapione przez /dev/sdXY. Niestety nie wiem jaka jest procedura odzyskiwania sektora startowego w Windowsach, ale pewnie na jakimś forum o Windows znajdziesz odpowiedź. [EDIT] W sumie to najprościej chyba przeinstalować Windowsy. [EDIT raz jeszcze] Jeszcze prościej, to poprawnie zainstalować GRUB (poleceniem, które napisałem powyżej), zainstalować program testdisk (jest w repozytoriach Fedory). Program ma m.in. możliwość odzyskiwania boot sektorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Maj 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2010 Zamazałeś boot sektor Windows. Prawidłowe polecenie to grub-install /dev/sdb i nie byłoby problemu - GRUB powinien być zainstalowany w MBR (/dev/sdb) a nie zamiast sektora rozruchowego Windows (/dev/sdb1). BTW od dawna nie ma w Fedorze urzadzeń /dev/hdXY - od chyba F8 zostały zastapione przez /dev/sdXY. Możliwe, pisałem ten post z pamięci. Niestety nie wiem jaka jest procedura odzyskiwania sektora startowego w Windowsach, ale pewnie na jakimś forum o Windows znajdziesz odpowiedź. [EDIT] W sumie to najprościej chyba przeinstalować Windowsy. Wolałbym tego uniknąć. [EDIT raz jeszcze] Jeszcze prościej, to poprawnie zainstalować GRUB (poleceniem, które napisałem powyżej), zainstalować program testdisk (jest w repozytoriach Fedory). Program ma m.in. możliwość odzyskiwania boot sektorów Spróbuje. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2010 Niestety nie wiem jaka jest procedura odzyskiwania sektora startowego w WindowsachW przypadku Windowsa Xp wystarczy odpalić płytę instalacyją, wybrać uruchomienie konsoli odzyskiwania systemu i fixboot, fixmbr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi