borzole Napisano Maj 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2010 Chciałbym, aby maszyny wirtualne same się zapisywały przy wylogowaniu/zamknięciu systemu. Dopisałem do plików: ~/.bash_logout oraz /etc/gdm/PostSession/Default taką sekwencję for v in $(VBoxManage -q list runningvms | cut -d'"' -f2) do VBoxManage -q controlvm $v savestate done Na sucho działa, ale nie w tych plikach. Wydaje mi się, że system zwyczajnie ubija proces, bo się ociąga. Jest na to sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2010 Może spróbuj zmodyfikować /etc/init.d/halt tak, żeby na początku sprawdzał w pętli czy proces VBoxManage jest jeszcze aktywny i dopiero potem wykonywał się dalej. Tzn. głowy nie dam, że to ten skrypt, ale w tych okolicach bym szukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 10, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2010 Przed /etc/init.d/halt wyłączana jest usługa /etc/init.d/vboxdrv Zaglądam do środka, a tam instrukcja na mój problem $ cat /etc/default/virtualbox # enter the following variables in /etc/default/virtualbox: SHUTDOWN_USERS="root lucas" # check for running VMs of user foo and user bar # SHUTDOWN=poweroff # SHUTDOWN=acpibutton SHUTDOWN=savestate # select one of these shutdown methods for running VMs Niestety nadal nie działa ;( nie kumam co źle robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Tu się chyba tylko określa kto może wyłączyć maszynę (root i Ty) i sposób wyłączenia (zapisanie stanu maszyny). Jednak nic tu nie określa opóźnienia i/lub warunków kiedy "shutdown" gospodarza ma zabijać wszystkie pozostające procesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Właściwie to nazwy userów się wpisuje tylko po to, żeby pętla się wykonała chociaż raz i do posprzątania śmieci z /tmp (tak pobieżnie przejrzałem skrypt ). Ale to nie istotne. Mając taki plik /etc/default/virtualbox jak wyżej, maszynki się ładnie zapisują przy ręcznym zatrzymywaniu usługi service vboxdrv stop niestety nie przy init 0/6 Kombinowałem z czymś takim notes="logger -t ratatui" $notes "TEST: VBoxManage -q list runningvms" VBoxManage -q list runningvms $notes "TEST: VBoxManage -q list runningvms | grep . " VBoxManage -q list runningvms | grep . while VBoxManage -q list runningvms | grep . >/dev/null do $notes "Oczekuje na zamknięcie VMs" for v in $(VBoxManage -q list runningvms | cut -d'"' -f2) do $notes "VBoxManage -q controlvm $v savestate" VBoxManage -q controlvm $v savestate done done $notes "TEST: VMS zakończony" w skryptach /etc/init.d/halt potem /etc/init.d/killall w końcu na początku /etc/rc.d/rc ale nadal nie działa i ubija maszynki. Logger też nic nie zapisuje $ sudo grep ratatui /var/log/messages nic nie zwraca, chociaż "z palca" działa. Sprawdzałem przez "strace" czy chkconfig jakieś inne pliki otwiera, ale nic nie znalazłem. Nadal nie wiem, który program ubija mi maszynki. [EDIT] Cholercia, nigdy nie grzebcie w pliku /etc/rc.d/rc ot tak sobie. System przy starcie zaczął wariować z tym wpisem i nie dawał się uruchomić nawet w init 1 (nic dziwnego zresztą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi