digger123 Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Witam jak zmusic linuxa aby za kazdym razem podlaczal mój zew dysk w to samo urządzenie np /dev/sdb ?? mam zewnetrzna stacje dokującą dyski ( 2 sztuki ) i zalezy mi na tym aby DISC 1 zawsze byl /dev/sdb a DISC 2 /dev/sdc da rade cos takiego zrobic czy trzeba liczyc na szczescie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 UUID Zobacz UUID w /dev/disc/by_uuid ( chyba) ( pwisz ls -l żeby zobaczyć do czego są tam dowiązania) i w fstabie: UUID=numerek zamiast /dev/sdXX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Zobacz UUID w /dev/disc/by_uuid ( chyba) ( pwisz ls -l żeby zobaczyć do czego są tam dowiązania)Do odnalezienia UUID służy polecenie blkid <nazwa urzadzenia>. Można również montować przez LABEL, ale jak już kiedyś wspomniałem UUID zapewnia unikalność identyfikacji urządzenia. Z drugiej strony nie mam czasu powalczyć z moim zewnętrznym dyskiem podłączanym przez USB, bo tego typu wpis w /etc/fstab nie podłącza dysku przy starcie. Po uruchomieniu systemu wydanie polecenia "mount -a" podmontowuje go bez problemu. Na razie obszedłem problem dodając wpis montowania w rc.local, ale to "brudny" sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
digger123 Napisano Maj 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Oki dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 Do odnalezienia UUID służy polecenie blkid <nazwa urzadzenia>. a w etc/disk nie ma? Mi sie wydawało że jest(na debianie jest) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 a w etc/disk nie ma?W /dev/disk/by-uuid. Jest, jest Pisałem tylko, że istnieje odpowiednie polecenie, które takie rzeczy wydobywa (zaglądając zapewne do ww. lokalizacji ) i nie trzeba dłubać po katalogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Maj 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2010 ja tam wolę tradycyjne rozwiązania. zapamiętywnie dodatkowych poleceń może się okazac złym pomysłem. Nie wszędzie narzędzie musi być obecne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi