Skocz do zawartości

Problem Z ładowaniem Systemu.

Steeler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dość spory problem.

Opiszę całą sytuację.

Dziś rano wszystko pięknie ładnie chodziło tak jak trzeba, wieczorem jednak przyszła nagła potrzeba skorzystania z windowsa. Zmieniłem więc system.

Po zrobieniu tego co trzeba chciałem wrócić na Linuxa... i tu pojawił się problem. Podczas ładowania się systemu, gdy widoczny jest postęp jego ładowania, trwa to o wiele dłużej niż wcześniej. Jakby tego było mało, gdy loading dochodzi do końca, to .... nic się nie dzieje i się zatrzymuje w tym stanie. System się nie włącza.

Odrzucone zostały domniemane przyczyny takie jak:

-zainstalowane sterowniki grafiki (2 dni temu instalowałem, więc nie przypuszczam by po 2 dniach coś się przez nie stało)

-nie robiłem żadnych aktualizacji

-przed zmienieniem systemu wykonywałem zwykłe podstawowe czynności korzystania z internetu

Czy jest jakiś sposób na to? Dość bardzo zależy mi na tym, co jest na dysku.

dostęp uzyskasz z dowolnego linuxa live

mając dostęp możesz zajrzeć do logów, przenieść pliki, itd.

co rozumiesz przez "zmieniłem system"? miałeś postawione oba? robiłeś coś pod win, co mogłoby wpływać na strukturę danych na dysku (oczywiście chodzi o partycje nie-win)

o ile pamiętam któryś Fx (2? 3?) pozwalał przełączyć się z paska postępu na wyliczankę komunikatów - jeśli napiszesz "system się zatrzymuje po komunikacie..... " zwiększysz swoje szanse na otrzymanie pomocy

bez dostępu do systemu plików (dystrybucja live wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem) możliwości masz mocno ograniczone

Oba systemy mam na oddzielnych dyskach, więc windows nie mógł w żaden sposób zaszkodzić Linuxowi.

Skorzystalem z LiveCD i spróbuję zainstalować system na nowo. Mam nadzieję, że to nie wina dysku

Edit: Problemem był jednak dysk... uszkodzone sektory.