Skocz do zawartości

Mysz Skacze Przy Aktywności Sieciowej

indigo1980

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

Przed chwila zainstalowałem Fedore 10 x64 (z paru względów zdecydowałem się na starszą wersję - min. Nvidia cuda 3.0 nie wspiera jeszcze nowszych).

Zrobiłem update pakietów yum'em, zainstalowałem sterownik nvidii i to wszystkie zmiany jakich dokonałem. Podczas instalacji nie było żadnych problemów.

Wykryło mi moją bezprzewodową kartę sieciową (TP-LINK TL-wn510G na chipsecie Atheros), mam połączenie z netem.

Ale..

Jest pewien śmieszny problem: kursor myszy skacze (rwie) podczas przesuwania gdy jest jakaś komunikacja sieciowa. Przykładowo wszystko jest ok dopóki np. nie zapuszczę jakiegoś ściągania pliku w firefoxie, wtedy gdy poruszam myszą kursor nie przesuwa się płynnie tylko przeskakuje i rwie.

(to samo pod konquerorem). Jak przeglądam strony to nie zauważam tego zjawiska, dopiero przy większym downloadzie. Sprawdzałem czy to ma związek raczej z aktywnością samego dysku, ale nie - przy kopiowaniu dużych plików na dysku jest ok, tylko przy ściąganiu z netu.

Oprócz tego np. łącząc się przez ssh mam bardzo duże lagi mimo niskiego pinga.

Generalnie jakiś problem/konflikt z kartą sieciową -tak mi się wydaje - ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić i naprawić.

ps. myszkę mam zwykłą, na usb. top nie wykazuje by jakiś proces wyjątkowo zżerał procka.

Dodam, że na tym samym hoscie mam zainstalowane takze Win 7 oraz OpenSuse 11.2 i tam nie ma takiego problemu.

Proszę o pomoc - dzięki!

Pozdrawiam

Zaraz Cię tu zjedzą za F10 skoro F13 puka do drzwi.

Ja mam trochę inny problem. Mam pod laptokiem podstawkę z wentylatorem i z hubem usb. Jeśli podłączę mysz pod tego huba, to potrafi ona po ok. godzinie umrzeć (nie zawsze, ale często). Podłączona do wejścia usb w laptoku nie umiera. A mam F12 po wszystkich aktualizacjach.

Edycja: Widzę teraz (przeczytałem forum), że nie ja jeden mam taki problem, jeśli chodzi o huby usb.

Używam Fedory do pracy i muszę mieć min. CUDA 3.0, która wspiera właśnie wersję 10 oraz IBM Cell SDK, które wspiera Fedore 9 (dobrze, że działa (_wogóle_ → w ogóle) ORT na 10) - więc pretensje nie do mnie, a do firm NVIDIA i IBM :) Inna sprawa, że nie dziwie się im, że nie nadążają skoro F ma tak, krótki cykl wydawania nowych wersji.

Dodatkowo akurat nie sądze żeby ten problem byl związany z wersją - wydaje mi się, że coś się skonfliktowało, nie mam niestety pojęcia jak to sprawdzić. Nawet za bardzo nie wiem za czym google'ować - bo konkretnie takiego problemu nigdzie nie znalazłem - proszę o jakieś wskazówki. Jak ktoś mi napisze, że dokładnie ten problem został rozwiązany w najnowszej wersji F i nie ma innego sposobu tylko upgrade to rozumiem.

Pozdrawiam

Kiedyś miałem podobny problem na moim laptopie. Udało mi się jednak ustalić co to jest. Korzystałem wtedy z bezprzewodowego Internetu komórkowego. Jednak to były jeszcze początki tego rodzaju dostępu do Internetu (zasięg był słabszy, głównie GPRS). Ustaliłem że gdy modem wchodził w prędkość GPRS zaczynał zakłócać touchpad. Kursor zaczynał się przemieszczać i był problem. Ustaliłem w prosty sposób co jest przyczyną. Ekranowałem modem różnymi przedmiotami a w pewnym momencie zainwestowałem w antenę i problem znikł. Zaznaczę jeszcze że miałem modem PCMCIA, a mój laptop ma gniazda tego typu tuż obok touchpada, stąd tez zakłócenia. Teraz jednak korzystam z modemu USB podpiętego do routera i sieć mam bezprzewodowo w całym domu.