Jusko Napisano Maj 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 witam. Kombinuję nadal z parkowaniem dysków. Niestety ale mimo że wartość 254 spisuje się dobrze, to jednak na dłuższą metę smaży mi dysk i laptop w środku (50st dysku w górę jest czymś "normalnym"). Wystarczy otworzyć przeglądarkę i już temperatura wskakuje na 50C. Sam dysk to jeszcze nie wszystko, gdyż XFCE Sensors Viewer podaje mi wartość 77C dla czegoś o nazwie temp1, także w środku jest naprawdę gorąco (powietrze przy wylocie wiatraczka parzy mnie w dłonie, a co dopiero części laptopa...). Wywaliłem więc z rc.local hdparm -B 254 /dev/sda1, wywaliłem laptop mode tools (modyfikowałem jego plik zgodnie z wiki), po czym zresetowałem komputer. Niestety nic to nie dało - nadal wszystko się grzeje. Spojrzałem w wyciąg z hdparm i widzę jako uruchomione: * Advanced Power Management feature set Wpisywałem kiedyś wartość 254 do hdparm - widocznie zapamiętał ją. Chcę jednak powrócić do normalnego zarządzania (wartość nawet i 253 częstawo parkuje głowicę) poprzez system - jest on zaktualizowany więc może nie będzie już tak katował dysku. Na chwilę obecną wszystko tak się grzeje, że tylko czekać aż coś się zagrzeje..na amen :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Raczej niemożliwe żeby zapamiętał. Z man hdparm wynika, że jedyny plik konfiguracyjny to /etc/hdparm.conf i prawie na pewno nie masz go utworzonego. Aktualną wartość możesz sprawdzić poleceniem: hdparm -B /dev/sda EDIT: Sprawdź jeszcze czy masz odpaloną usługę smartd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Na chwilę obecną testuję wariant 250 - na razie nie parkuje, lecz temperaturka i tak rośnie w górę. Jeśli przy 254 mam smażalnię to 250 nie robi większej różnicy. Niemniej tylko przy 254 nie parkuje wcale. Smartd nie mam uruchomionej. ps: na 250 i tak parkuje ładnie - co parę sekund. Czyżbym miał wybór - albo smażyć lapka albo piłować dysk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Z tego co widzę defaultowe ustawienie na AC mam 128. Tę wartość jednak wcześniej testowałem i fakt - nieco parkuje. Ale parkuje na każdym ustawieniu innym niż 254 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Maj 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Aktualną wartość możesz sprawdzić poleceniem: hdparm -B /dev/sda Raczej: #hdparm -I /dev/sda | grep Advanced Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Sprawdziłem większość kombinacji w przedziale 128-254. Na każdym ustawieniu parkuje dość często. Chciałem jedynie by nie parkowało mi w tempie "100 cykli na 10 minut", lecz od czasu do czasu. A tak mam wybór - zjechanie dysku w chwile moment lub smażenie się lapka Na niższych ustawieniach co prawda temperatura idzie w dół, ale bez rewelacji - z 50C na 254 do 48 na innym ustawieniu. Pod kontrolą Windows i 30 cykli w 5-10 minut potrafiło nabić momentami, ale gdy dysk miał już 49 stopni to po paru godzinach pracy - tu na starcie po włączeniu systemu :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 Mam pytanie - edytowałem Laptop mode tools i wpisałem wartość 254. Hdparm działa jednak z wartością 128 - gdzie haczyk? EDIT: Myślałem że scali mi posty :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2010 @andrew oba polecenia zwracają to samo. Chciałem jedynie by nie parkowało mi w tempie "100 cykli na 10 minut", lecz od czasu do czasu.Jakbyś czytał z większą uwagą odpowiedzi w Twoich tematach to nie męczyłbyś tak długo swoich problemów. Napisałem w Twoim poprzednim temacie, że z parametrem -B trzeba jednocześnie ustawiać -S. Przeczytaj man hdparm dla parametru -S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2010 @andrew oba polecenia zwracają to samo. Jakbyś czytał z większą uwagą odpowiedzi w Twoich tematach to nie męczyłbyś tak długo swoich problemów. Napisałem w Twoim poprzednim temacie, że z parametrem -B trzeba jednocześnie ustawiać -S. Przeczytaj man hdparm dla parametru -S. Miałem Twoje ustawienia w rc.local. Nic to nie dawało. Na razie wygląda dobrze przy wartości 160 - dysk nie podskoczył po uruchomieniu w mig do 30C+, jeszcze nie parkuje (od czasu do czasu jednak tak). Z tego co widzę Western Digitale i Samsungi miały tendencję do niezłego grzania po ograniczeniu parkowania, a właśnie dysk firmy WD mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi