96th Napisano Maj 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2010 Witam, Właśnie skończył się upgrade, i to co stało się z pakietami to apokalipsa. Poza zdublowanymi wpisami w menu i zabiciem Gnome Menu Extended, to uruchamia się PackageKit bez pytania, instaluje rzeczy bez pytania, a Gnome-PackageKit za nic nie chce zainstalować mi pakietu. Dodaj/Usuń programy działa OK. Do tego- muzyka działa tylko na trzech "poziomach". Na reszcie absolutnie szumi, choć na tych trzech też trochę szumi. Używam PulseAudio. I jak usunąć te zdublowane wpisy o których pisałem wyżej? Wiem że mogę edytować menu, ale wyświetla się też przy liście programów przy otwieraniu pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2010 Raczej pochrzaniło ci się coś w ustawieniach. Dodaj nowego użytkownika, albo w obecnym przenieś/usuń katalogi ~/.gnome2, ~/.gconf i ~/.config i zobacz, czy pomoże to na menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Zdublowane wpisy w menu to pliki *.desktop w katalogu ~/.local/share/applications/ ale nie wszystkie, bo nie które to "domyślna przeglądarka" lub wpisy dodane automatycznie przy wybieraniu "otwórz za pomocą". Także usuwaj selektywnie. ~/.gconf -- przechowuje klucze GNOME, niczego tam się nie rusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Raven, nie chce chwilowo podejmować takich dużych kroków, zobaczymy później jak będzie to ostatecznością. borzole, usunąłem śmieci stamtąd, ale nic tam nie było zdublowane a menu zostało takie samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 pliki *.desktop mają w sumie trzy lokalizacje w systemie, a dwie pozostałe to: /usr/share/applications/ /usr/local/share/applications/ możesz sprawdzić, które pliki w tych katalogach nie należą do żadnych zainstalowanych pakietów: #!/bin/bash for p in /usr/share/applications/*.desktop do rpm -qf $p | grep '/' done > $HOME/stare.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Nic ciekaweo. Znalazło programy, ale takie które istnieją. Tam też nie ma dubli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 sprawdź czy problem występuje na nowym użytkowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Ja bym zaczął na Twoim miejscu od wywalenia PackageKit i gruntownych porządków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Dobra, popróbuje. Co proponujesz oprócz ogarnięcia katalogów i usunięcia zbędnych programów? //Edit: Jak bez PackageKit mam instalować programy z poziomu nautilusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Z poziomu nautilusa bez PackageKit to grubszy hak musiałby być. Na razie niech Ci wystarczy szybkie otwarcie terminala w tym katalogu (paczka nautilus-open-terminal) i yum Jak posprzątasz, to wgraj z powrotem PackageKit. * na problemy z zależnościami jest package-cleanup --help art na wiki, ale szczerze powiem nigdy mi się specjalnie nie przydał. * wszelkie stare konfigi yum sam sobie archiwizuje jako nazwa.rpmsave, więc też nic nie wpływają. * to muszą być albo śmieci, albo jakiś nie trywialny błąd. Już tak całkiem desperacko można przeskanować cały folder z programami #!/bin/bash shopt -s globstar for p in /usr/**/*.desktop do rpm -qf $p | grep '/' done > $HOME/stare.log xdg-open $HOME/stare.log jak w pliku $HOME/stare.log nic nie będzie to szukamy ducha. * Dubluje się wszystko, czy tylko niektóre aplikacje? Możesz sprawdzać czy nie są przypadkiem dwie wersje tego samego programu np: rpm -qa PackageKit\* ale to nie powinno się zdarzyć nigdzie poza kernelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 mówisz i masz: wiki > typowe problemy#Jak bez PackageKit mam instalować programy z poziomu nautilusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 1. Zainstalowałem ten skrypt z postu 12 i działa OK. 2. Usunąłem wszystko z package-cleanup --problems. 3. Ten skrypt do stary.log wywalił mi moje programy closed-source. Usunałęm tylko Real Player którego się pozbyłem. 4. rpm -qa nic nie znajduje dla problematycznych pakietów. Tylko jedne wersje, znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi