Skocz do zawartości

Kde 4 +lenovo Thinkpad R61

neometal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z KDE 4, na laptopie Lenovo ThinkPad R61.

Mianowicie po krótkim czasie działania zaczyna niemiłosiernie zwalniać.

Przesuwając okno, mam z niego pokaz slajdów. Kiedy klikam na ikonkę na pasku zadań muszę czekać ok 3-4 sek zanim całkowicie się "narysuje".

Mam włączone efekty pulpitu, ale wyłączając je nic się nie zmienia.

Na ironię zakrawa fakt że Windows na maszynie wirtualnej, z 256 MB ram, którą czasem uruchamiam chodzi płynnie :)

Co jeszcze ważne, na tej samej maszynie pracuję obecnie na Gnome, z tymi samymi aplikacjami i nie zauważam żadnych problemów z wydajnością.

Jedyne co wydaje mi się dziwne to (linijka z ps ):

1732 root 20 0 181m 150m 9888 S 11 7.5 6:50.64 /usr/bin/Xorg :0 -nr -verbose -auth /var/run/gdm/auth-for-gdm-ywVL67/database -nolisten tcp vt1

czyli: 150 MB zajętego ramu i 11 proc procesora. Może problem z serwerem X?

Zauważyłem też że zużycie procesora przez ten proces skacze do ok 70-80% podczas maksymalizowania/otwierania okien.

Jakiekolwiek wskazówki mile widziane.

Sprzęt ma następujące parametry:

Procesor Core 2 Duo T8100 2,1

Wielkość dysku 160GB

Pamięć RAM 2GB

Karta graficzna nVidia Quadro NVS 140M

Próbowałeś wyłączyć efekty pulpitu w KDE? Gdzieś w opcjach jest też jakiś benchmark i możesz sprawdzić ile jest fpsów. Co do procesu Xorg to jest normalne, że zużycie procesora skacze przy operacjach na oknach, jednak bez efektów pulpitu skoki są zdecydowanie mniejsze.

Próbowałeś wyłączyć efekty pulpitu w KDE? Gdzieś w opcjach jest też jakiś benchmark i możesz sprawdzić ile jest fpsów. Co do procesu Xorg to jest normalne, że zużycie procesora skacze przy operacjach na oknach, jednak bez efektów pulpitu skoki są zdecydowanie mniejsze.

Tak, wyłączyłem. Wiele to nie zmienia.

Co ciekawe zmieniłem styl okien i dekoracje z Oxygena na Bespina i zauważyłem znaczącą poprawę, choć do ideału wiele brakuje.

Jeśli chodzi o benchmark, masz na myśli glxgears? Jeśli tak to, to wartości są w zakresie 1400-2000 fps, aczkolwiek średnia to raczej 1500 fps.

Nie, gdzieś w ustawieniach jest benchmark KDE, ale to mniej ważne jeśli nie ma znaczącej różnicy. U mnie przy włączonych efektach też nie ma rewelacji, ale już bez jest ok. Nie wiem na jakie komputery oni to robią... Spróbuj wyłączyć ciężkie usługi takie jak nepomuk i akonadi w opcjach środowiska. W ogóle to przejrzyj sobie "System settings" w KDE, bo jest bardziej rozbudowany niż gnome i naprawdę można optymalizować działanie systemu.

gdzieś w ustawieniach jest benchmark KDE,

Pamiętasz może gdzie dokładnie? Próbowałem się doklikać i nie znalazłem. Może nie mam czegoś doinstalowanego.

Nie wiem na jakie komputery oni to robią...

Ja mam w domu 4GB RAMu i procka 2x3GHz...działa bardzo płynnie, bez problemów i (_wogóle_ → w ogóle) ORT po pierwszej instalacji to przy kompie tylko moje "ochy" i "achy" tylko było słychać :). Szaleńczo myślałem że na lapku będzie podobnie :)

Spróbuj wyłączyć ciężkie usługi takie jak nepomuk i akonadi w opcjach środowiska. W ogóle to przejrzyj sobie "System settings" w KDE, bo jest bardziej rozbudowany niż gnome i naprawdę można optymalizować działanie systemu.

Powyłączałem parę usług KDE i faktycznie działa bardzo przyzwoicie, podczas normalnej pracy.Niestety KDE odłożę sobie na razie na bok (a szkoda bo ma parę killer ficzerów, które w pracy są bardzo przydatne), wczoraj zawiesiło się kiedy włączył się wygaszacz ekranu. A nie po to chłopaki napracowali się z efektami żeby to wszystko wyłączyć :)

• 9 months later...

Wiem że nie pisze się posta pod postem, ale jeśli przeedytuję to nikt tego nie zauważy.

Konfiguracja sprzętowa się nie zmieniła, wersja KDE 4.5 z repo F14.

Pomogło, i uleczyło wszelkie bolączki, przełączenie dekoracji okien na Bespina. I tyle. Efekty pulpitu działają, nic się nie tnie. Działa zajefajnie.