dzikiws Napisano Czerwiec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2010 (edytowane) Witam. Mam pytanie jak wydać polecenie w konsoli po wejściu na konto "root", aby wyczyścić kosz. Pozdrawiam Fedora 13 i386 Edytowane Czerwiec 4, 2010 przez WalDo ORT w tytule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2010 To zależy co za "kosz". Jeśli uruchomiłeś GNOME Nautilus pod root'em i wrzuciłeś coś do kosza, to szukasz analogicznie jak na zwykłym koncie w ~/.local/share/Trash/ a dla konta root to nawet można ścieżkę absolutną dać: su -c'rm -rf /root/.local/share/Trash' Jeśli to było XFCE wówczas będzie chyba ~/.Trash, również każda montowana partycja ma swój własny kosz w tym miejscu XFCE (łącznie z pendrivem). Ale pojęcie "kosz" na koncie root to coś więcej jak np. śmieci w /tmp lub /var itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2010 Po co pracujesz jako root w środowisku graficznym? Chcesz sobie nieszczęścia narobić. To nie Windows, że wszędzie trzeba być adminem. Jeśli już jesteś w trybie graficznym na koncie root, to wystarczy kliknąć PPM na koszu i wybrać "Opróżnij kosz" A z konta zwykłego usera trzeba uruchomić terminal, przejść ("su") na roota i dostać się do katalogu /root/.local/share/Trash. Tak jest w Gnome. W KDE pewnie jakoś podobnie, ale jak dokładnie, to nie wiem. [EDIT] borzole czy Ty w ogóle nie śpisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2010 borzole czy Ty w ogóle nie śpisz? tylko do towarzystwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Czerwiec 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2010 (edytowane) Witam. Widzę, że nie napisałem do końca wszystkiego stąd odpowiedzi są nie do końca poprawne - przepraszam, Mam KDE i pracuję na końncie "usera", kilka razy pojawiała się informacja iż kosz jest pełny na końncie "root", a to z powodu braku dostępu przy kopiowaniu plików na inną partycję, która jest automatycznie montowana przy starcie, stąd uruchamiałem Krusader-a z konta rota i kopiowałem pliki bez problemu jak również je kasowałem, stąd informacja o pełnym koszu na końncie root, stad było moje pytanie jakie wydzć polecenie o oczyszczeniu kosza na końncie root-a, wiem - uprzedzam pytanie - w Krusaderze można w opcjach ustawić usuwanie bez kosza, ale ja wolę aby nie usuwać natychmiasowo tylko przez kosz - gdyby zaszła pomyłka. Pozdtawiam. Edytowane Czerwiec 4, 2010 przez WalDo Niech "końcie" kopnie z taką pisownią :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2010 [...] a to z powodu braku dostępu przy kopiowaniu plików na inną partycję, która jest automatycznie montowana przy starcie, stąd uruchamiałem Krusader-a z konta rota[...]A nie możesz po prostu montować tej partycji od razu z prawami zapisu dla zwykłego użytkownika? Po co zaprzęgać roota (to nie koń ) do zwykłego kopiowania? Gdzie siedzi kosz w KDE nie wiem, ale pewnie łatwo go znajdziesz jeśli zajmuje tyle miejsca. Z konta root w terminalu zobacz co zajmuje najwięcej miejsca du -k /root Możesz też poszukać kosza - prawdopodobnie będzie się nazywał "Trash" albo "trash" analogicznie jak to ma miejsce w Gnome (patrz: posty powyżej) find /root -name *[tT]rash* [EDIT] Jeszcze jedno: gdy uruchomisz Krusadera z konta root to w pasku adresu, tam gdzie widać nazwę aktualnego katalogu wpisz po prostu "trash:/" i będziesz widział pliki w koszu. Zaznacz, wciśnij PPM i z menu kontekstowego wybierz "Delete". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi