Skocz do zawartości

Szybkość Xfce Jako Spin Fedory 13.

adam_993

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się odczuć różnicę przy XFCE w spinie Fedory? Mam na myśli czy faktycznie jest różnica wydajności XFCE->Gnome w przypadku Fedory.

W Xubuntu różnie to bywa - jedni mówią że jest lepiej, inni że tak samo.

Szukam lekkiej dystrybucji, wziąłbym LXDE gdyby nie było tak mało "ergonomiczne".

Czy da się odczuć różnicę przy XFCE w spinie Fedory?
Jak zwykle odpowiedź brzmi "zależy" :) Zleży od ilości RAM, zależy od procesora, zależy od tego co chcesz robić.

Moim zdaniem na F13, Athlon BE-2350, 4GB różnica jest mało odczuwalna.

Wydaje mi się, że kiedyś różnica w porównaniu z Gnome była większa. Ale kiedyś na dzień dobry XFCE zjadało 70-80MB pamięci a teraz chyba coś koło 200.

Dla porównania:

Ubuntu 10.04

dowolne distro z LXDE

W Ubuntu 10.04 mam tak - klikam (w Nautilusie) czekam jakiś tam okres czasu (trochę tego jest, na pewno nie jest to "od tak"), czyli trochę czasu zajmuje. To samo ładowanie po zalogowaniu - u mnie trochę to trwa

LXDE - błyskawica :) - klikam, jest, loguję się - sekunda i już działam

Więc może LXDE?

Sprzęcik jest taki:

1.6GHz Sempron

1GB RAM

Radeon 9250 (to mój drugi, identyczny, coś te Radeony palą się)

Wiem, sprzęt nienajgorszy, ale domagam się szybkości i koniec kropka.

LXDE lekkie i szybkie, ale jak sam zauważyłeś mało ergonomiczne. Jeśli Ci wystarcza, to bierz i nie pytaj.

Niestety wraz ze wzrostem ergonomiczności wzrasta na ogól ilość pamięci koniecznej do uruchomienia (przynajmniej w XFCE tak było). Bo ergonomia to często również dodatkowe bajery, wtyczki, moduły itp.

Wydaje mi się, że kiedyś różnica w porównaniu z Gnome była większa. Ale kiedyś na dzień dobry XFCE zjadało 70-80MB pamięci a teraz chyba coś koło 200.

~150MB

Athlon 1x2.0GHz, 1GB RAM, GeFroce 440MX, HDD ATA100, Fedora 10 - czuć różnice na 100%, bez żadnych testów. Nie jest kolosalna ale jest szybszy, przynajmniej ten najnowszy XFCE. I efekty nawet chodzą bez większej utraty szybkości;)

[...] Fedora 10 [...]
No, właśnie piszę, że kiedyś było lepiej. Teraz na Fedorze 13 (wcześniej na 11) nie ma aż tak odczuwalnej różnicy między Gnome a XFCE.

Z wydania na wydanie ta różnica w moim odczuciu maleje. Nie wiem czy to nie ze względu na X-y, które coraz mniej wymagają konfigurowania przez użytkownika za to wszelkie samo się konfigurujące ułatwienia żrą pamięć.

Zrobiłem sobie test, za każdym razem resetowałem kompa i po pierwszym zalogowaniu, zakończeniu programów startowych (setroubleshooter zjada dobre kilkadziesiąt MB przez chwilę) mam wyniki takie:

LXDE - ok.270MB

XFCE - 305

Gnome - 330

KDE - brak na pokładzie.

Fedora 13 XFCE. Uruchomiony Firefox + komunikator internetowy + filmy flashowe + coś tam = Do 250 MB RAM zajmowane. Jest szybko, mało pożera, polecam.

p.s: nie porównujcie Xubuntu z jakimkolwiek innym distrem na XFCE. Xubuntu od Canonical to jakaś porażka. Nie wiem jak mogli tak skopać XFCE, że ssie tak samo jak GNOME.

@WalDo - moze być tak że to nie zależy od dystrybucji tylko od sprzętu. Nowy i tak jest szybki więc różnicy pomiędzy 2 a 1.8 sekundy nie zauważysz, a na starszym pomiędzy 5 a 4.5 sekundy jakoś już odczuć.

Długo się nie nacieszyłem... a szkoda, fajnie śmiga(ło).

Rozsypało się coś o drukarki i pythona (tak dedukuję z logu messages od abrt). Teraz po zalogowaniu automatycznie mnie wylogowuje.

---

A tylko przeglądałem sobie skiny.

Ale to chyba zostawię na następny temat.

Długo się nie nacieszyłem... a szkoda, fajnie śmiga(ło).

Rozsypało się coś o drukarki i pythona (tak dedukuję z logu messages od abrt). Teraz po zalogowaniu automatycznie mnie wylogowuje.

---

A tylko przeglądałem sobie skiny.

Ale to chyba zostawię na następny temat.

Ja po instalacji F12 niedawno na laptopie miałem podobnie. Przeglądam sobie normalnie internet a tu bach - wylogowanie i powrót do ekranu logowania. Każde logowanie = powrót do ekranu logowania. Rozwiązaniem było usunięcie katalogu .gconf. Ponownie już mi się to nie zdarzyło.

• 4 weeks later...