adam_993 Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 Czy da się odczuć różnicę przy XFCE w spinie Fedory? Mam na myśli czy faktycznie jest różnica wydajności XFCE->Gnome w przypadku Fedory. W Xubuntu różnie to bywa - jedni mówią że jest lepiej, inni że tak samo. Szukam lekkiej dystrybucji, wziąłbym LXDE gdyby nie było tak mało "ergonomiczne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 Czy da się odczuć różnicę przy XFCE w spinie Fedory?Jak zwykle odpowiedź brzmi "zależy" Zleży od ilości RAM, zależy od procesora, zależy od tego co chcesz robić. Moim zdaniem na F13, Athlon BE-2350, 4GB różnica jest mało odczuwalna. Wydaje mi się, że kiedyś różnica w porównaniu z Gnome była większa. Ale kiedyś na dzień dobry XFCE zjadało 70-80MB pamięci a teraz chyba coś koło 200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 Dla porównania: Ubuntu 10.04 dowolne distro z LXDE W Ubuntu 10.04 mam tak - klikam (w Nautilusie) czekam jakiś tam okres czasu (trochę tego jest, na pewno nie jest to "od tak"), czyli trochę czasu zajmuje. To samo ładowanie po zalogowaniu - u mnie trochę to trwa LXDE - błyskawica - klikam, jest, loguję się - sekunda i już działam Więc może LXDE? Sprzęcik jest taki: 1.6GHz Sempron 1GB RAM Radeon 9250 (to mój drugi, identyczny, coś te Radeony palą się) Wiem, sprzęt nienajgorszy, ale domagam się szybkości i koniec kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 LXDE lekkie i szybkie, ale jak sam zauważyłeś mało ergonomiczne. Jeśli Ci wystarcza, to bierz i nie pytaj. Niestety wraz ze wzrostem ergonomiczności wzrasta na ogól ilość pamięci koniecznej do uruchomienia (przynajmniej w XFCE tak było). Bo ergonomia to często również dodatkowe bajery, wtyczki, moduły itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 Wydaje mi się, że kiedyś różnica w porównaniu z Gnome była większa. Ale kiedyś na dzień dobry XFCE zjadało 70-80MB pamięci a teraz chyba coś koło 200. ~150MB Athlon 1x2.0GHz, 1GB RAM, GeFroce 440MX, HDD ATA100, Fedora 10 - czuć różnice na 100%, bez żadnych testów. Nie jest kolosalna ale jest szybszy, przynajmniej ten najnowszy XFCE. I efekty nawet chodzą bez większej utraty szybkości;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 No to biorę XFCE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 [...] Fedora 10 [...]No, właśnie piszę, że kiedyś było lepiej. Teraz na Fedorze 13 (wcześniej na 11) nie ma aż tak odczuwalnej różnicy między Gnome a XFCE. Z wydania na wydanie ta różnica w moim odczuciu maleje. Nie wiem czy to nie ze względu na X-y, które coraz mniej wymagają konfigurowania przez użytkownika za to wszelkie samo się konfigurujące ułatwienia żrą pamięć. Zrobiłem sobie test, za każdym razem resetowałem kompa i po pierwszym zalogowaniu, zakończeniu programów startowych (setroubleshooter zjada dobre kilkadziesiąt MB przez chwilę) mam wyniki takie: LXDE - ok.270MB XFCE - 305 Gnome - 330 KDE - brak na pokładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 Fedora 13 XFCE. Uruchomiony Firefox + komunikator internetowy + filmy flashowe + coś tam = Do 250 MB RAM zajmowane. Jest szybko, mało pożera, polecam. p.s: nie porównujcie Xubuntu z jakimkolwiek innym distrem na XFCE. Xubuntu od Canonical to jakaś porażka. Nie wiem jak mogli tak skopać XFCE, że ssie tak samo jak GNOME. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Czerwiec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2010 @WalDo - moze być tak że to nie zależy od dystrybucji tylko od sprzętu. Nowy i tak jest szybki więc różnicy pomiędzy 2 a 1.8 sekundy nie zauważysz, a na starszym pomiędzy 5 a 4.5 sekundy jakoś już odczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Czerwiec 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 Długo się nie nacieszyłem... a szkoda, fajnie śmiga(ło). Rozsypało się coś o drukarki i pythona (tak dedukuję z logu messages od abrt). Teraz po zalogowaniu automatycznie mnie wylogowuje. --- A tylko przeglądałem sobie skiny. Ale to chyba zostawię na następny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 Długo się nie nacieszyłem... a szkoda, fajnie śmiga(ło). Rozsypało się coś o drukarki i pythona (tak dedukuję z logu messages od abrt). Teraz po zalogowaniu automatycznie mnie wylogowuje. --- A tylko przeglądałem sobie skiny. Ale to chyba zostawię na następny temat. Ja po instalacji F12 niedawno na laptopie miałem podobnie. Przeglądam sobie normalnie internet a tu bach - wylogowanie i powrót do ekranu logowania. Każde logowanie = powrót do ekranu logowania. Rozwiązaniem było usunięcie katalogu .gconf. Ponownie już mi się to nie zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Czerwiec 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2010 A macie XFCE 4.6.2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2010 A macie XFCE 4.6.2? 4.6.1 - Fedora 13. Działo się to na F12 i tylko raz. Nie wiem, jakie tam było XFCE (może te samo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Lipiec 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2010 To samo przydarzyło mi się na Fedorze 11. Oczywiście naprawa przez usunięcie pliku konfiguracyjnego. Znowu to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi