marcinsud Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Na początek witam wszystkich mam na imię Marcin Sprzętowy rozkład dysków mam taki Master dysk z windowsem na partycji sda1 Slave dysk z Fedorą na sb2 W biosie mam ustawione bootowanie z dysku slave i podczas instalacji Fedory właśnie na nim instalowałem GRUB. Patent taki a nie inny, bo przy reinstalacji windowsa nie tracę gruba, bo on ładuje swój bootloader do MBR na dysku master, a linux na slave (oczywiście zmieniam przy instalacji windows kolejność w biosie). Problem jest w tym, że po wybraniu windowsa on nie startuje, a na czarnym ekranie wisi Takie dziwne euro i podkreślnik. menu.lst # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,1) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sdb2 # initrd /boot/initrd-[generic-]version.img #boot=/dev/sdb default=0 timeout=10 splashimage=(hd0,1)/boot/grub/splash.xpm.gz title Fedora (2.6.33.5-124.fc13.x86_64) root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.33.5-124.fc13.x86_64 ro root=UUID=b8750b3a-de8a-4283-8a8b-d4c26ba9957e rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=pl_PL.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=pl2 noiswmd rhgb quiet rdblacklist=nouveau nomodeset initrd /boot/initramfs-2.6.33.5-124.fc13.x86_64.img title Windows XP rootnoverify (hd1,0) makeactive chainloader +1 Po zmienie bootowania w biosie windows oczywiście startuje, ale bez gruba. Zastanawia mnie też dlaczego w Fedorze distrze słynącym z nowości nie ma gruba w wersji 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Zastanawia mnie też dlaczego w Fedorze distrze słynącym z nowości nie ma gruba w wersji 2 Ponieważ nie znalazła się osoba chętna do (ciężkiej) pracy nad tym. Może ty byłbyś chętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 Zobacz sobie opis gruba na wiki (opcje map). Grub2 jest jeszcze w fazie rozwoju i pewnie sprawiał za dużo problemów, jednak paczka dla celów testowych jest - link. Swoją drogą jak często reinstalujesz Windows, że stosujesz takie myki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shamrock2604 Napisano Czerwiec 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2010 hmmmm moze instalacja tego ci pomoze? http://gag.sourceforge.net/ a tu po polsku http://portal.suse.pl/wiki/index.php/GAG_A...tywa_dla_GRUB-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinsud Napisano Czerwiec 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2010 dzięki za odpowiedzi, wypróbuje GAGa, a takie myki stosuję, gdyż czasem z jednym z dysków idę do kumpla lub coś podobnego poza reinstalacjami windy W ten sposób tez zawsze komputer się uruchomi jak nie jeden system to drugi. Ok wszytsko już śmiga na normalnym grubie dodałem map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) przed rootnoverify (hd1,0). Jak będę miał więcej czasu zgłoszę błąd instalatora. Dzięki za pomoc temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi