OSAnaMIOD Napisano Lipiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 Witam, mam pewien problem.. posiadam serwer na fedorce 9 i... chce zrobic tak aby przydzielal jednemu kompowi inne zewnatrzne ip niz reszcie... jak to zrobic... sprzet mam podpiety nastepujace: modemj adsl - serwer - switch- i reszta stacji w tym ta jedna stacja robocza w której ma byc inne ip zewnatrzne... wie ktos morzże jak to zrobic??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Lipiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 Najprosciej - wstaw switcha miedzy modem a serwer i osobno podepnij tego kompa z drugim zewnetrznym IP. No i morze nia ma z tym nic wspolnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSAnaMIOD Napisano Lipiec 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 no a nie idzie tego zrobic z poziomu serwera??? bez koniecznosci podpinania modemu pod switche.... nie wiem w jakis sposób przez dhcp... albo jakoś tak... :/ bo problem w tym ze na tej stacji jest jeszcze serwer do sqela i symfoni i jeszcze tam parę innych paści obsługuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Lipiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 Nie wiem jak reszta ale ja nic z tego belkotu nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 [...]paści[...]WTF? I jak "serwerek na fedorce" to dlaczego w dziale o redhaciku? Przenoszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2010 pasta (do butów, do rąk, do podłogi) kogom, czegom: paści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSAnaMIOD Napisano Lipiec 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2010 chodzi mi o to... ze potrzebuje przydzielić jednemu z komputerów inne zewnętrzne ip... a nie wiem jak to zrobić.. a sposób ze switchem odpad. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olllga.d Napisano Lipiec 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2010 1. Czy dostawca udostępnił Ci pulę adresową? Jaką? 2. Jakie zadanie spełnia serwer stojący pomiędzy modem-em a switch-em? 3. Jeśli serwer pełni rolę routera zainteresuj się iptables. 4.forwarding - przekierowanie konkretnego portu do konkretnej maszyny upnp one-to-one-nat - przekierowanie adresu zewnętrznego na wewnętrzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSAnaMIOD Napisano Lipiec 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2010 TAk dostałem pule 5 adresów, serwer pełni role routera, sambę tez na nim jest... dzięki będę kombinował. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebiBin Napisano Lipiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2010 TAk dostałem pule 5 adresów, serwer pełni role routera, sambę tez na nim jest... dzięki będę kombinował. pozdr 1. Znajdź/zainstaluj programik fwbuilder - jednym z jego szablonów jest sieć DMZ (i pokombinuj sobie) 2. Przydziel do karty zewnętrznej rutera dodatkowy ip i wszelki ruch przekieruj na adres wewnętrzny tego dodatkowego komputera. (napisz więcej szczegółów jeśli chcesz dokładniejszej porady z forum bo ludzie nie rozumieją Twojego problemu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morlokus Napisano Październik 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2010 stwórz sobie taki skrypt: /sbin/ipconfig eth2:xxx.xxx.xxx.xxx netmask 255.255.255.??? broadcast ???.???.???.??? /sbin/route add -host xxx.xxx.xxx.xxx dev eth2 /sbin/iptables -I POSTROUTING -t nat -s yyy.yyy.yyy.yyy -j SNAT --to xxx.xxx.xxx.xxx /sbin/iptables -I PREROUTING -t nat -f xxx.xxx.xxx.xxx -j DNAT --to yyy.yyy.yyy.yyy /sbiniptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.1.111 -d yyy.yyy.yyy.yyy SNAT --to bbb.bbb.bbb.bbb eth2 - karta sieci wewnętrznej xxx - adres IP zewnętrzny (światowy jaki chcesz mieć) yyy - adres IP w sieci wewnętrznej ??? - wg konfiguracji twojej sieci zewnętrznej bbb - IP serwera (bramy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi